6 namirnica koje nikada ne treba da držite u frižideru

21/02/2018

Zanimljivosti

Žena uzima namirnice iz frižidera

Kada dođemo iz prodavcnice, obično gledamo da što više stvari stavimo u frižider, kako bsmo im produžili vek trajanja. Ipak, nekim namirnica to upravo skraćuje rok trajanja i pomaže da se brže pokvare.
Zato vam predstavljamo listu hrane koje nikako ne treba da čuvate u frižideru.

Bundeva

Bundeve i tikve koje rastu u jesenje i zimsko vreme mnogo duže će potrajati van frižidera.

Bundeve

Krompir

Kada stavite krompir u frižider, skrob u njemu se razbija, što dovodi do tanke teksture i neprijatno slatkog ukusa. Umesto toga, krompire najbolje čuvajte  na malo hladnijem, mračnom mestu kako bi ostali sveži.

Krompir

Paradajiz

Hlađenje paradajza dovodi do otužnog, nejasnog ukusa sličnog paradajzima koje biste kupili sredinom zime. To i plitka tekstura znače da ih nikada ne bi trebalo stavljati u frižider. Ukoliko je vaš paradajz na granici da se pokvari, napravite marinaru ili sos od paradajza kako bi potrajali duže bez žrtvovanja ukusa.

Paradajiz

Hleb

Stavljanje hleba u frižider sprečiće da se buđ prerano pojavi, ali takođe može veoma isušiti hleb. Hleb je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi kako bi zadržao svoju teksturu i ukus. Ukoliko imate višak hleba koji želite da sačuvate za kasnije, zavijte ga čvrsto u plastičnu kesu (ili još bolje foliju) kako bi sprečili vlagu da uđe, i tako zamotanog ga stavite u zamrzivač. Zamrzavanje hleba očuvaće njegovu teksturu, za razliku od hlađenja u frižideru.

Hleb

Luk

Kada se čuva u frižideru, luk se pretvori u buđavi, meki haos. Čuvajte ih poput krompira – na hladnijem, mračnom mestu kako biste sačuvali njihovu svežinu.
Luk stavite u frižider samo kada vam ostane višak od spremanja jela. Na primer, ako vam ostane pola luka, zavijte ga u foliju i stavite u frižider, a potom ga iskoristite što pre.

Luk

Med

Med je pomalo teško usuti i kad je na sobnoj temperaturi, ali kada se čuva u frižideru, to prerasta u nemoguć zadatak. Niske temperature dovode do toga da se med zgužnjava i kristališe.
Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj tegli.

Med

NAPOMENA: Ako imate namirnicu za koju se dvoumite kako da je odložite, samo se setite kako se ona čuva u prodavcnici.
Ako je u frižideru, znači da treba da bude na niskoj temperaturi, a ako je na polici koja se ne hladi, čuvajte je tako i kod kuće.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...