8 PRAVILA ISHRANE: Evo zašto su Japanci najdugovečnija i najmršavija nacija na svetu

11/05/2018

Zanimljivosti

Suši

Japan je zemlja koja može da se pohvali time da njeni stanovnici drže apsolutni rekord u dužini životnog veka. Takođe, smatraju se i nacijom sa idealnom kilažom, obzirom na to da samo 3 procenata Japanaca pati od gojaznosti. Videti gojaznog Japanca je velika retkost, a mnogi misle da je tajna u njihovim genima. Ipak, genetska predispozicija nije razlog tome.

Ono što je zaslužno za to je njihov stav prema ishrani, kao i velika angažovanost japanske Vlade da se građani zdravo hrane. U Japanu postoji sistem ishrane odobren i preporučen od strane Vlade, koji je veoma rasprostranjen u ovoj zemlji, a njeni stanovnici ga se pridržavaju u svakodnevnom životu.

Evo 8 pravila koje Japanci prate kako bi živeli dugo, bez problema sa prekomerenom težinom.

1. Ugljeni hidrati sa malo masti

Opšte prihvaćen “Japanski vodič za hranu“ koji je nastao kao proces saradnje brojnih ministarstva, propagira da se akcenat stavi na unošenje hrane sa ugljenim hidratima koji sadrže male količine masti. Smanjene unosa soli, prerađecina, slatkiša i pića sa šećerom takođe su jedne od njegovih glavnih zvezda vodilja.

Pirinač

2. Broj porcija

U Japanu se proizvodi dele u nekoliko grupa, a veličine porcija njihovog unošenja doziraju se na osnovu starosti i pola. Tako su preporučene dve porcije  mlečnih i voćnih proizvoda na dan, a akcenat se stavlja na pojačan unos žitarica, povrća, mesa, ribe i morskih plodova.

Japanska hrana

3. Uživanje u obroku

Osim što vode računa šta jedu, Japanci obraćaju pažnju i na način na koji jedu. Oni tradicionalno uživaju u obrocima, jedu polako  i uvek u približno vreme. „Vodič“ ne propagira određene satnice obroka, već stvaranje rutine u skladu sa potrebama i obavezama koje osoba ima u toku dana. Tako nije bitno vreme dana kada jedemo, već da se stvori dnevna rutina i konzumiranje hrane u slično vreme svakoga dana.

4. Lokalni i sezonski proizvodi

Japanska ishrana bazira se na lokalnim proizvodima. Japanci retko jedu internacionalne specijalitete u svakodnevnoj ishrani. Na njihovoj trpezi najčešće se nalazi pirinač, riba i morski plodovi, sezonsko voće i povrće.

5. Uravnotežen obrok

Japanci se vode krilaticom da svaki obrok treba da sadrži nekoliko grupa hrane. Smatraju da obrok mora da bude uravnotežen i u njemu jednako zastupljeni proteini, vlakna i ugljeni hidrati. Tako se tipičan ručak japanskih školaraca sastoji od mesa ili ribe, pirinča, miso supe, voća i čaše mleka.

Japanska hrana

6. Odgovoran stav prema ishrani

Odgovoran stav prema ishrani u Japanu se formira od osnovne škole. Ručak se ne smatra pauzom, već sastavnim delom obrazovanja. Tokom ručka, niko ne požuruje ili tera decu da jedu, a nakon završetka ručka, deca pomažu u raspremanju stolova. Tako se uče odgovornosti i zdravijim izborima po pitanju ishrane.

Japansko dete ruča.

7. Ravnoteža između količine hrane i potrošenih kalorija

Umereni i uravnoteženi obroci su ključ dobre linije i zdravlja Japanaca, ali i fizička aktivnost. U ovoj zemlji postoji svest da se unesene kalorije troše kroz bavljenje sportom, fitnesom ili šetanjem.

8. Sveži proizvodi

Japanci gotova jela i kuvanje za par dana unapred smatraju veoma nezdravim. Oni se fokusiraju na to da spremaju obroke sa što svežijim namirnicama, tako da je fokus uvek na svežim proizvodima.

Japanska hrana

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...