8 PRAVILA ISHRANE: Evo zašto su Japanci najdugovečnija i najmršavija nacija na svetu

11/05/2018

Zanimljivosti

Suši

Japan je zemlja koja može da se pohvali time da njeni stanovnici drže apsolutni rekord u dužini životnog veka. Takođe, smatraju se i nacijom sa idealnom kilažom, obzirom na to da samo 3 procenata Japanaca pati od gojaznosti. Videti gojaznog Japanca je velika retkost, a mnogi misle da je tajna u njihovim genima. Ipak, genetska predispozicija nije razlog tome.

Ono što je zaslužno za to je njihov stav prema ishrani, kao i velika angažovanost japanske Vlade da se građani zdravo hrane. U Japanu postoji sistem ishrane odobren i preporučen od strane Vlade, koji je veoma rasprostranjen u ovoj zemlji, a njeni stanovnici ga se pridržavaju u svakodnevnom životu.

Evo 8 pravila koje Japanci prate kako bi živeli dugo, bez problema sa prekomerenom težinom.

1. Ugljeni hidrati sa malo masti

Opšte prihvaćen “Japanski vodič za hranu“ koji je nastao kao proces saradnje brojnih ministarstva, propagira da se akcenat stavi na unošenje hrane sa ugljenim hidratima koji sadrže male količine masti. Smanjene unosa soli, prerađecina, slatkiša i pića sa šećerom takođe su jedne od njegovih glavnih zvezda vodilja.

Pirinač

2. Broj porcija

U Japanu se proizvodi dele u nekoliko grupa, a veličine porcija njihovog unošenja doziraju se na osnovu starosti i pola. Tako su preporučene dve porcije  mlečnih i voćnih proizvoda na dan, a akcenat se stavlja na pojačan unos žitarica, povrća, mesa, ribe i morskih plodova.

Japanska hrana

3. Uživanje u obroku

Osim što vode računa šta jedu, Japanci obraćaju pažnju i na način na koji jedu. Oni tradicionalno uživaju u obrocima, jedu polako  i uvek u približno vreme. „Vodič“ ne propagira određene satnice obroka, već stvaranje rutine u skladu sa potrebama i obavezama koje osoba ima u toku dana. Tako nije bitno vreme dana kada jedemo, već da se stvori dnevna rutina i konzumiranje hrane u slično vreme svakoga dana.

4. Lokalni i sezonski proizvodi

Japanska ishrana bazira se na lokalnim proizvodima. Japanci retko jedu internacionalne specijalitete u svakodnevnoj ishrani. Na njihovoj trpezi najčešće se nalazi pirinač, riba i morski plodovi, sezonsko voće i povrće.

5. Uravnotežen obrok

Japanci se vode krilaticom da svaki obrok treba da sadrži nekoliko grupa hrane. Smatraju da obrok mora da bude uravnotežen i u njemu jednako zastupljeni proteini, vlakna i ugljeni hidrati. Tako se tipičan ručak japanskih školaraca sastoji od mesa ili ribe, pirinča, miso supe, voća i čaše mleka.

Japanska hrana

6. Odgovoran stav prema ishrani

Odgovoran stav prema ishrani u Japanu se formira od osnovne škole. Ručak se ne smatra pauzom, već sastavnim delom obrazovanja. Tokom ručka, niko ne požuruje ili tera decu da jedu, a nakon završetka ručka, deca pomažu u raspremanju stolova. Tako se uče odgovornosti i zdravijim izborima po pitanju ishrane.

Japansko dete ruča.

7. Ravnoteža između količine hrane i potrošenih kalorija

Umereni i uravnoteženi obroci su ključ dobre linije i zdravlja Japanaca, ali i fizička aktivnost. U ovoj zemlji postoji svest da se unesene kalorije troše kroz bavljenje sportom, fitnesom ili šetanjem.

8. Sveži proizvodi

Japanci gotova jela i kuvanje za par dana unapred smatraju veoma nezdravim. Oni se fokusiraju na to da spremaju obroke sa što svežijim namirnicama, tako da je fokus uvek na svežim proizvodima.

Japanska hrana

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...