AGAVA U ZEMLJI VISKIJA: Dva inovativatora plasirali su prvu ŠKOTSKU TEKILU

16/11/2017

Zanimljivosti

Tekila

Otvaranje kompanije za proizvodnju tekile u Škotskoj zvuči pomalo apsurdno. Ne samo zbog toga što se ona pravi od agave koja raste u toplim krajevima, već i zbog toga što je ovo piće u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i mentalitetom ove britanske zemlje. Uostalom, zakonski je propisano da bi se neko piće zvalo tekila mora da bude proizvedeno samo u Meksiku i to u blizini grada Teqila.

Ipak, Majkl Balantajn i Ros Dejvison ne zamaraju se tim detaljima. Prošle godine ovaj dvojac plasirao je UWA Tequila, prvi kompaniju za proizvodnju teklile u Škotskoj.

UWA Tequila’s nudi dve vrste tekile, blanco i reposado, koji će na tržištu biti dostupni krajem ovog meseca.
Kako bi proizveli ovu tekilu ostarelu u buretu, UWA je morala da pošalje buriće iz Škotske do meksičkog grada Tequila gde kompanija „sarađuje sa vodećom meksičkom destilerijom“.
Kada sazri u buretu, tekila se onda šalje u Škotsku i prodaje kao škotska tekila.

Škotska tekila

UWA kaže da je ovo prvi put da se pravi tekila u burićima od škotskog viskija bez kombinovanja različitih mešavina.

- UWA Tequila je posebno piće na tržištu trenutno. Obzirom da smo rođeni Škoti i da dobro poznajemo viski, uzeli smo inspiraciju iz proizvodnje viskija i implementirali je u proizvodnju naše tekile. Starenje u burićima daje svakoj flaši poseban ukus i želeli smo da budemo prvi koji će napraviti nešto potpuno drugačije u industriji tekile – rekao je Balantajn.

- Mi pravimo tekilu na isti način kao i svi ostali proizvođači, ali ono po čemu se naša tekila ističe je u tome što stari u burićima od škotskog viskija. Tradicionalne kompanije za proizvodnju tekile koriste običnu američku burad za starenje tekile, tako da smo mi preduzeli inovativan pristup i uradili nešto potpuno drugačije od normalne proizvodnje. Možda vam burići u kojima tekila stari ne izgleda kao velika stvar, ali veoma je bitna i daje našoj tekili tu posebnu čar – dodao je Danijels.

Zanimljivo zvuči, a za sve zainteresovane kakvog je ukusa škotska tekkila, UWA kaže da možete naručiti bocu koja košta 55 funti na njihovom sajtu pre nego što ona dospe na police prodavnica pića, marketa i velikog broja barova i restorana krajem ovog meseca.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...