AGAVA U ZEMLJI VISKIJA: Dva inovativatora plasirali su prvu ŠKOTSKU TEKILU

16/11/2017

Zanimljivosti

Tekila

Otvaranje kompanije za proizvodnju tekile u Škotskoj zvuči pomalo apsurdno. Ne samo zbog toga što se ona pravi od agave koja raste u toplim krajevima, već i zbog toga što je ovo piće u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i mentalitetom ove britanske zemlje. Uostalom, zakonski je propisano da bi se neko piće zvalo tekila mora da bude proizvedeno samo u Meksiku i to u blizini grada Teqila.

Ipak, Majkl Balantajn i Ros Dejvison ne zamaraju se tim detaljima. Prošle godine ovaj dvojac plasirao je UWA Tequila, prvi kompaniju za proizvodnju teklile u Škotskoj.

UWA Tequila’s nudi dve vrste tekile, blanco i reposado, koji će na tržištu biti dostupni krajem ovog meseca.
Kako bi proizveli ovu tekilu ostarelu u buretu, UWA je morala da pošalje buriće iz Škotske do meksičkog grada Tequila gde kompanija „sarađuje sa vodećom meksičkom destilerijom“.
Kada sazri u buretu, tekila se onda šalje u Škotsku i prodaje kao škotska tekila.

Škotska tekila

UWA kaže da je ovo prvi put da se pravi tekila u burićima od škotskog viskija bez kombinovanja različitih mešavina.

- UWA Tequila je posebno piće na tržištu trenutno. Obzirom da smo rođeni Škoti i da dobro poznajemo viski, uzeli smo inspiraciju iz proizvodnje viskija i implementirali je u proizvodnju naše tekile. Starenje u burićima daje svakoj flaši poseban ukus i želeli smo da budemo prvi koji će napraviti nešto potpuno drugačije u industriji tekile – rekao je Balantajn.

- Mi pravimo tekilu na isti način kao i svi ostali proizvođači, ali ono po čemu se naša tekila ističe je u tome što stari u burićima od škotskog viskija. Tradicionalne kompanije za proizvodnju tekile koriste običnu američku burad za starenje tekile, tako da smo mi preduzeli inovativan pristup i uradili nešto potpuno drugačije od normalne proizvodnje. Možda vam burići u kojima tekila stari ne izgleda kao velika stvar, ali veoma je bitna i daje našoj tekili tu posebnu čar – dodao je Danijels.

Zanimljivo zvuči, a za sve zainteresovane kakvog je ukusa škotska tekkila, UWA kaže da možete naručiti bocu koja košta 55 funti na njihovom sajtu pre nego što ona dospe na police prodavnica pića, marketa i velikog broja barova i restorana krajem ovog meseca.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...