AJ KARAMBA: Ovo morate da znate pre nego što probate MEKSIČKU kuhinju!

15/12/2016

Novosti

Egzotični restorani internacionalne kuhinje sve više se pojavljuju u našem ugostiteljstvu, pa tako možemo uživati u kineskim, francuskim, libanskim, kao i sve popularnijom – meksičkim jelima. Ako niste probali, verovatno ste čuli da je to ukusna, mada prilično teška i kalorična hrana, sačinjena uglavnom od mesa, pasulja, i krompira. To je česta zabluda, jer tradicionalna meksička kuhinja uopšte nema velikih kalorijskih vrednosti kao što se to čini na prvi pogled. Mi vam savetujemo da je isprobate, a pre toga dobro je znati neke manje poznate činjenice o njoj.

1 .Kravlje meso se često koristi u meksičkim specijalitetima. Ne samo kao mlevena govedina i teletina – Meksikanci u svojim jelima koriste celu kravu, uključujući i njenu matericu, papke i vime, a testisi bika su pravi delikatest.

2. U meksičkoj kuhinji obilato se koristi paradajiz i to zato što je upravo Meksiko zemlja odakle on potiče, umesto iz Italije kako mnogi misle. Čia semenke, vanila i pitaja (zmajevo voće), takođe vode poreklo iz ove latinoameričke države.

3. U tradicionalni meksički gvakamole sos uopšte se ne stavlja beli luk i limeta.

4. Popularan koktel Margarita, uopšte nije iz Meksika! Veruje se da je ovaj koktel izmislila nemačka ambasadorka po povratku iz Meksika. Navodno, toliko joj se svidela tekila da je eksperimentisala sa njom i slučajno došla do ovog koktela.

5. Postoji velika verovatnoća da je jedno od najpoznatijih meksičkih jela – tamales, ujedno i najstariji tradicionalni specijalitet koji se još uvek sprema i danas. Istoričari su uspeli da dokažu da se tamalas spremao 8000 godina PNE. Antički narodi, Maje Inke i Asteci voleli su da spremaju tamalese kao hranu koja se lako prenosila.

6. Možda niste znali, ali topla čokolada je tradicionalan meksički slatkiš već vekovima. Jedino što je dosta drugačija od načina koji mi poznajemo – sprema se sa vrućom vodom umesto sa mlekom.

7. Tako bel, poznati lanac meksičke hrane u Americi, ismejan je od strane meksičkog naroda jer jela koja su oni nudili nemaju veze sa meksičkom kuhinjom.

Verovatno vas je nešto od ovih zanimljivosti zagolicalo maštu, pa ako želite da probate neke od ovih specijaliteta pravi izbor za to je meksički restoran Zapata koji se nalazi u ulici Vuka Karadžića 14 u Beogradu. Svratite i okusite Meksiko!

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...