BEOGRAĐANI BESNI: Vegani nam uništavaju grad!

20/12/2017

Zanimljivosti

Prošlo je više od godinu dana od priče o veganskim grafitima koji su preplavili fasade beogradskih zgrada, ali komentari o tome još uvek ne jenjavaju.

Sve je počelo kada se pojavio grafit sa natpisom „GO VEGAN“ i ilustracijom praseta. Nekima je to bilo i simpatično, sve dok nije počela ekspanzija takvih natpisa po zgradama širom Beograda.
Sada na desetine fasada u svakom delu grada imaju ovakav grafit i čini se da vas osuđujuće oči slatkog praseta prate na svakom ćošku. Osim ovog grafita, osvanule su i ilustracije prasića i pilića sa natpisima „ Nisam hrana“ i „Nisam omlet“.


Veoma agresivna kampanja koja propagira veganski način ishrane razbesnela je Beograđane. Razlog tome nije nametanje načina ishrane koji bi trebao da bude individualna stvar već način na koji je to urađeno, a koji po mišljenjima većine naružava naš grad.

Beograđani smatraju da grafiti svake vrste ruže grad i smatraju da je to izraz vandalizma koji treba sankcionisati, bez obzira na poruku koju šalju.
Iako su veganski grafiti bezazleni u odnosu na šovinističke natpise koji se mogu naći na fasadama, mnogima su trn u oku.


Tviter je preplavljen negativnim komentarima i izgleda da je ova inicijativa veganskog pokreta izazvala totalni kontraefekat.

  • - Lepo je imati ideologiju, ali nemojte je pisati po zgradama.
  •  - Grafiti nisu način da nekoga pretvoriš u vegana, nego da nekome uništiš fasadu.
  •  - Vegani uništavaju naš grad svojim žvrljotinama! – samo su neki od negativnih komentara.

Iako veganstvo sve više uzima maha u našoj zemlji, to je stvar ličnog izbora i ne treba ga nametati ljudima. Upravo to je razlog zašto mnogi ne vole vegane – stalno potenciraju svoj način ishrane kao jedini ispravan i pokušavaju da vas „preobrate“.

U zemlji gde je pečenje glavna zvezda svih proslava, agresivan pristup poput ovog može samo da izazove bunt i inat., u prilog čemu govori i ovaj komentar na Tviteru:

- Ovi #GoVegan grafiti su mi tako slatki da ću sad da pojedem jednu punjenu gurmansku leskovačku.

Osim toga, veganski grafiti uzrokovali su antiveganski pokret koji je precrtavao i dopisivao fraze na njihove apele, što je uzrokovalo da beogradske zgrade izgledaju još ružnije.

Sigurno je reći da će debata između mesoždera i vegana uvek će postojati, ali nikako ne treba da se vodi na fasadama naših zgrada.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...