BEZ DLAKE NA JEZIKU: Poznati kuvar o trendovima u ugostiteljstvu od kojih mu se prevrće želudac

15/03/2018

Zanimljivosti

Džeremaja Tauer

Džeremaja Tauer je američki kuvar koji je slavan u celom svetu. Pionir je moderne kalifornijske kuhinje, a njegovi zanimljivi specijaliteti doneli su mu veliku popularnost.
Njegova najpoznatija jela, grilovani sir zamotan u listovima vinove loze i jastog punjen tartufima, inspirisali su mnoge poznate kuvare da se odvaže i eksperimentišu sa luksuznim namirnicama.
Poput Gordona Remzija, i Džeremaja je poznat kao kuvar bez dlake na jeziku.
Nedavno se osvrnuo na trendove koji vladaju modernim ugostiteljstvu, a koji mu nikako nisu jasni.
Na tapetu su se našla neonska pića poput rozih i tirkizno plavih kafa sa šlagom i tkz. trend “jednorog” hrane.

Roze late

- Meni to izgleda kao da ih je mačka ispovraćala i ne znam zašto je to ljudima zanimljivo. To je trend za očajnike i nadam se da će proći brzo kao što je i zaživeo, pošto je stvarno odvratno – rekao je Tauer.

On smatra da gosti stalno zahtevaju novine, ali da to ne znači da im treba udovoljiti po svaku cenu. Teza da je gost uvek u pravu nekada može da se obije o glavu, a on misli da su nepromišljene novine pravi put za to.

- Novo ne mora da znači i ekstravagantno i nespojivo. Neke namirnice se ne spajaju sa razlogom, a ako ih spojite, to nije znak inovativnosti već čiste gluposti. Uvedite nešto novo, ali uradite to kako treba. Promišljeno i obazrivo, čak i suptilno – preporučuje kuvar.

Džeremaja ima što šta da kaže i o načinu serviranja hrane u čemu neki restorani stvarno preteruju, u šta se možete uveriti OVDE.
Slavni kuvar ne razume pretenciozno serviranje i smatra da ako je jelo dobro, to uopšte nije potrebno

- Kada dobijem jelo na tanjiru sa 4 tačke sosa, uvek se pitam šta do đavola da radim sa tim. Da li viljuškom da zahvatim sve četiri “tufne” sosa ili da ih pokupim prstom i poližem? Totalno besmisleno. Jedino gore od toga je skroz razmazan sos u tanjiru koji izgleda kao da je mačka sela u njega – komentariše kuvar.

Savet koji Džeremaja daje svojim kolegama je da se kod serviranja hrane drže jednostavnosti i pravila da ne stavljaju više od četiri sastojka na tanjir.

Serviranje hrane

Džeremaja Tauer bio je vlasnik popularnog restorana Stars u San Francisku, a onda je odlučio da se penzioniše i preseli u Meksiko. Iako je okačio kuvarsku kapu o klin, nije prestao da se zanima za kulinarstvo, pa se sada bavi konsaltingom i pisanjem knjiga o hrani i ugostiteljstvu. Naravno, i komentarišući nove kulinarske trendove nadajući se da će njegove oštre reči “opametiti” nove kuvare.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...