Da li biste probali DIMLJENU LUBENICU?

25/09/2018

Zanimljivosti

Lubenica

Profesionalni kuvari svakodnevno pokušavaju da stvaraju nove ukuse. Iako stari i autentični specijaliteti nikada neće izaći iz mode, inovacija je izuzetno bitna u kulinarskom i restoranskom poslu. Neki se u tome ne snalaze baš najbolje, pa tako u težnji da isprate trendove i tržištu predstave nešto novo, stvaraju potpuno besmislene spojeve. Setimo se samo piva sa ukusom nudli.

Drugi kuvari pak, prave prava umetnička dela spajajući na izgled nespojive ukuse i načine pripreme. Tako je neobična kreacija američkog restorana Duck's Eatery osvojila sve goste za tren oka. Ovaj restoran služi veoma netipičan specijalitet – dimljenu lubenicu. Cela lubenica dimi se na isti način kao i mesni proizvodi. Rezultat je neverovatan jer izgleda kao prava dimljeni svinjski but. Ipak, da biste probali ovaj specijalitet moraćete malo da se strpite – lista čekanja je 30 dana.

Dimljena lubenica

Ovaj restoran inače se bazira na eksperimentalnoj kuhinji, ali njegov vlasnik i glavni kuvar, Vilijam Horovic, sada je prevazišao sam sebe.

On se dugo poigrava sa alternativama za meso u težnji da veganima i vegeterijancima ponudi veći izbor jela. Lubenica nije prvo voće i povrće koje je dimio. Njegovi hamburgeri od dinje, koji se spremanju laganim kuvanjem i dimljenjem, takođe su izazvali veliku pažnju na internetu. Mada na njih ne morate da čekate mesec dana.

Kada smo već kod toga , zbog čega treba toliko da se čeka na dimljenu lubenicu? Pa prvo, potrebno je 4 do 6 dana da se napravi samo jedno ovo jelo. Lubenica se potapa u slani rastvor sa korijanderom, origanom i drvenim pepelom, a potom se suši i dimi pola dana. Na kraju se peče u svom soku poput bilo koje vrste mesa.
Ova neobična kreacija može da nahrane troje do petoro ljudi. Oni koji su ga probali kažu da je ukus vrlo čudan. Ne liči na ukus pečenog mesa, ali ni na ukus sveže lubenice.
Bizaran način pripreme, ali i izgled koji lubenica poprima na kraju pripremanja (a koji neodoljivo podseća na komad sočnog mesa) razlog su zašto mnogi hrle da je probaju.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...