Da li biste probali DIMLJENU LUBENICU?

25/09/2018

Zanimljivosti

Lubenica

Profesionalni kuvari svakodnevno pokušavaju da stvaraju nove ukuse. Iako stari i autentični specijaliteti nikada neće izaći iz mode, inovacija je izuzetno bitna u kulinarskom i restoranskom poslu. Neki se u tome ne snalaze baš najbolje, pa tako u težnji da isprate trendove i tržištu predstave nešto novo, stvaraju potpuno besmislene spojeve. Setimo se samo piva sa ukusom nudli.

Drugi kuvari pak, prave prava umetnička dela spajajući na izgled nespojive ukuse i načine pripreme. Tako je neobična kreacija američkog restorana Duck's Eatery osvojila sve goste za tren oka. Ovaj restoran služi veoma netipičan specijalitet – dimljenu lubenicu. Cela lubenica dimi se na isti način kao i mesni proizvodi. Rezultat je neverovatan jer izgleda kao prava dimljeni svinjski but. Ipak, da biste probali ovaj specijalitet moraćete malo da se strpite – lista čekanja je 30 dana.

Dimljena lubenica

Ovaj restoran inače se bazira na eksperimentalnoj kuhinji, ali njegov vlasnik i glavni kuvar, Vilijam Horovic, sada je prevazišao sam sebe.

On se dugo poigrava sa alternativama za meso u težnji da veganima i vegeterijancima ponudi veći izbor jela. Lubenica nije prvo voće i povrće koje je dimio. Njegovi hamburgeri od dinje, koji se spremanju laganim kuvanjem i dimljenjem, takođe su izazvali veliku pažnju na internetu. Mada na njih ne morate da čekate mesec dana.

Kada smo već kod toga , zbog čega treba toliko da se čeka na dimljenu lubenicu? Pa prvo, potrebno je 4 do 6 dana da se napravi samo jedno ovo jelo. Lubenica se potapa u slani rastvor sa korijanderom, origanom i drvenim pepelom, a potom se suši i dimi pola dana. Na kraju se peče u svom soku poput bilo koje vrste mesa.
Ova neobična kreacija može da nahrane troje do petoro ljudi. Oni koji su ga probali kažu da je ukus vrlo čudan. Ne liči na ukus pečenog mesa, ali ni na ukus sveže lubenice.
Bizaran način pripreme, ali i izgled koji lubenica poprima na kraju pripremanja (a koji neodoljivo podseća na komad sočnog mesa) razlog su zašto mnogi hrle da je probaju.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...