Da li će Mek Donalds zauvek prognati plastične slamke iz svojih restorana? Odluka će pasti danas

24/05/2018

Zanimljivosti

Plastične slamke

Ove nedelje, akcionari Mek Donalds odlučiće da li će prestati da koriste plastične slamke iz više od svojih 37.000 restorana.

Prestanak korišćenja jednokratnih plastičnih slamki koje su teške za recikliranje je trenutni fokus boraca za očuvanje životne sredine, lokalnih Vlada, ali i samih gostiju.
Na godišnjem sastanku akcionara ove kompanije koji se održava danas, glasanjem će se odlučiti sudbina plastičnih slamki u restoranima Mek Donaldsa.

Odbor Mek Donaldsa ohrabruju akcionare da glasaju protiv totalnog prestanka korišćenja plastičnih slamki, jer će to uticati na resurse koji su planirani za druge inicijative za zaštitu životne sredine koje ova kompanija planira da preduzme.

Plastične slamke

Ranije ove godine, Mek Donald je objavio da će preduzeti mnogobrojne akcije kako bi svoje poslovanje učinio ekološki osvešćenijim. Zamena standardnih ambalaža onim koji manje ugrožavaju životnu sredinu planirana je da se izvrši do 2025. godine u svim Mek Donaldsovim restoranima, a to je samo jedna od mera koje su najavili.

Pored inicijativa koje planiraju da preuzmu, aktivisti smatraju da je prestanak korišćenja plastičnih slamki nešto što je prioritet. Ogranizacija SumOfUs je već prikupila skoro 500.000 potpisa za peticiju da se iz Mek Donaldsa prognaju plastične slamke.

- Zagađivanje plastikom je jedna od najvećih problema naših okeana, a slamke su jedan od najčešćih plastičnih ambalaža koje se nalaze pri raščišćavanju đubreta sa plaža – rekla je aktivistkinja organizacije SumOfUs, Sondhja Gupta.

Samo Amerikanci koriste oko 500 miliona plastičnih slamki dnevno, a one su peti najčešći zagađivač koje more izbaci na obalu.

Ovog meseca, Mek Donalds franšiza u Velikoj Britaniji uklonila je plastične slamke iz skoro 1300 restorana. Strategija se sastoji u tome da se plastične slamke zamene papirnim, ali da se i dalje drže u restoranima, kako bi se izašlo u susret mušterijama koje ih eksplicitno zatraže.

- Gosti su nam rekli da ne žele da dobijaju plastične slamke i da će ih zatražiti ako im budu potrebne. Plastične slamke su nešto oko čega su ljudi vrlo strastveni, i to sa dobrim razlogom, tako da ćemo te slamke držati iza pulta – objasnio je direktor Mek Donaldsovog lanca za Veliku Britaniju, Pol Pomroj.

Plastična slamka

Današnje glasanje odlučiće kakav je Mek donaldsov stav po pitanju plastičnih slamki. Kompanija je ranije ove nedelje objavila sledeće obaveštenje za javnost:

- Nastavljamo sa naporima da nađemo ekološku alternativu za plastične slamke, na globalnom nivou. U međuvremenu, usvojili smo slamke koje se rastvaraju, a sarađujemo i sa najvećim stručnjacima iz oblasti reciklaže u stvaranju ekoloških ambalaža za naše proizvod.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...