Da li ste znali da postoji preko 200 vrsta ZELENE SALATE? Evo koje su najzastupljenije u restoranima

20/06/2018

Zanimljivosti

Zelena salata

Zelena salata idealna je kombinovanje sa ukusnim sastojcima tokom vrelih letnjih dana. Cezar salata ne može da prođe bez nje, a njeno poreklo nije do kraja ustanovljeno. Iako je bila sastavni deo ishrane starih Grka i Rimljana, neki izvori navode da potiče sa područja Sibira. Hipokrat je zelenoj salati pripisao mnoga lekovita svojstva, pa je u narodu poznata i kao „trava mudraca“.
Zelena salata pruža mnoge beneficije po naše zdravlje. Bogata je fosforom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i vitaminima C, B, A i E.

KAKO DA IZABERETE ZELENU SALATU

Naravno, sva nutritivna svojstva gube se ako jedete uvelu zelenu salatu. Zato je važno da se ona jede sveža.
Kada birate salatu, obratite pažnju na boju listova – listovi tamnije boje nutritivno su bogatiji od svetlijih. Takođe, prvi listovi zelene salate sadrže duplo više C vitamina u odnosu na središnje.
Sveže ubrana zelena salata je najbolji izbor, jer stajanjem gubi dragocena svojstva. Ukoliko ste kupili zelene salate za više obroka, nemojte iseći celu količinu. Isecite samo onoliko koliko vam je dovoljno za jedan obrok, a ostatak isecite kada vam ponovo zatreba. Kada unapred isečete zelenu salatu, ona na taj način gubi velike količine vitamina C.

Zelena salata

VRSTE ZELENE SALATE

Da li ste znali da u svetu postoji preko 200 vrsta zelene salate? Verovatno ste oduvek bili u nedoumici koju zelenu salatu odabrati, pored toliko različitih vrsta i naziva.Ukoliko ste se pitali šta razlikuje određene vrste i koje su njene glavne karakteristike, nastavite sa čitanjem ovog teksta, jer ćete u nastavku naći klasifikaciju najzastupljenijih vrsta

Možda niste znali, ali u svetu postoji preko 200 vrsta zelene salate. Njeni nazivi su različiti, a različite vrste upotrebljavaju se za pripremanje različitih jela. U restoranima ćete naići na veliki broj jela sa različitim vrstama zelene salate, za koje možda niste ni znali da pripada ovom lisnatom povrću.
Evo najzastupljenijih vrsta zelene salate na koje možete naići u beogradskim restoranima ili prodavnicama.

  • Puterica – ova salata ima glatke, meke listove svetlozelene boje. Kada se kaže „zelena salata“ na našim prostorima obično se misli se na ovu sortu.
  • Kristalka – ima naboranije listove sa izraženim žilama, krhkaje ali i hrskava.
  • Iceberg zelena salata – takođe jedna od najrasprostranjenijih vrsta zelene salate. Ima krute listove i može mnogo duže da traje od zelenih salata sa mekim listovima, što je čini veoma popularnom namirnicom.
  • Radič – listovi radiča su najčešće crvene boje, a njegov ukus blago gorak.
  • Endivija – dolazi sa prostora Indije. Tvrđa je i žilavija u odnosu na druge salate, a ima i gorči ukus.
  • Rukola – izraženo gorka i vrlo aromatična, ova salta obiluje gvožđem. Listovi se jedu zajedno sa peteljkama.

Rukola

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...