DODATNA STAVKA NA RAČUNU: Znate li šta predstavlja kuver?

16/12/2016

Novosti

Verovatno vam se desilo da prilikom obedovanja u nekim lokalima na računu dobijete iznos uvećan za stavku kuver i sigurno ste se pitali šta je to, a konobari možda nisu bili u stanju da vam objasne jer su i sami zbunjeni.

Sam pojam kuver potiče iz Francuske (le couver) i označava osnovni pribor za ručavanje, tj. escajg. U širem smislu, osim pribora, obuhvata ukupnu postavku stola sa stolnjakom, salvetama i čašama, kako u domaćinstvu, tako i u profesionalnom ugostiteljstvu. Naplaćivanje kuvera maslo je francuskih ugostitelja, koji su ga smatrali nadoknadom za održavanje inventara, prvenstveno za troškove pranja i peglanje salveta.

Negodovanje i nezadovoljstvo gostiju ovom dodatnom stavkom, pokušali su da ublaže tako što su počeli da služe besplatan hleb i maslac.

U modernom ugostiteljstvu, pojam kuver se dosta promenio i danas obično podrazumeva plaćanje upravo hleba ili peciva koje ne ide uz jelo. Možda je vama normalno da uz meso dobijete i hleb bez dodatne naplate, ali u nekim restoranima to nije praksa. Kuver, ili “zalogaj dobrodošlice” podrazumeva nešto, bilo šta, što dobijete dok čekate naručeno jelo. To može biti makar i kesica kikirikija ili badema, ako već ne postoji inspiracija za interesantnom tapenadom ili nekim namazom tipa puter-beli luk, uz par domaćih kiflica sa strane. I na nekim mestima ga plaćate iako toga niste svesni sve dok ne stigne račun.

Konobari obično nemaju običaj da naglase da se kuver plaća, obično je ta stavka naznačena malim slovima, negde na dnu menija.

Kuver kod nas iznosi od 40 do 150 din., pa često prođe i neopažen. Ipak, lepo je znati šta i koliko vam naplaćuju

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...