DODATNA STAVKA NA RAČUNU: Znate li šta predstavlja kuver?

16/12/2016

Novosti

Verovatno vam se desilo da prilikom obedovanja u nekim lokalima na računu dobijete iznos uvećan za stavku kuver i sigurno ste se pitali šta je to, a konobari možda nisu bili u stanju da vam objasne jer su i sami zbunjeni.

Sam pojam kuver potiče iz Francuske (le couver) i označava osnovni pribor za ručavanje, tj. escajg. U širem smislu, osim pribora, obuhvata ukupnu postavku stola sa stolnjakom, salvetama i čašama, kako u domaćinstvu, tako i u profesionalnom ugostiteljstvu. Naplaćivanje kuvera maslo je francuskih ugostitelja, koji su ga smatrali nadoknadom za održavanje inventara, prvenstveno za troškove pranja i peglanje salveta.

Negodovanje i nezadovoljstvo gostiju ovom dodatnom stavkom, pokušali su da ublaže tako što su počeli da služe besplatan hleb i maslac.

U modernom ugostiteljstvu, pojam kuver se dosta promenio i danas obično podrazumeva plaćanje upravo hleba ili peciva koje ne ide uz jelo. Možda je vama normalno da uz meso dobijete i hleb bez dodatne naplate, ali u nekim restoranima to nije praksa. Kuver, ili “zalogaj dobrodošlice” podrazumeva nešto, bilo šta, što dobijete dok čekate naručeno jelo. To može biti makar i kesica kikirikija ili badema, ako već ne postoji inspiracija za interesantnom tapenadom ili nekim namazom tipa puter-beli luk, uz par domaćih kiflica sa strane. I na nekim mestima ga plaćate iako toga niste svesni sve dok ne stigne račun.

Konobari obično nemaju običaj da naglase da se kuver plaća, obično je ta stavka naznačena malim slovima, negde na dnu menija.

Kuver kod nas iznosi od 40 do 150 din., pa često prođe i neopažen. Ipak, lepo je znati šta i koliko vam naplaćuju

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...