EKSPLOZIJA UKUSA: Neverovatne činjenice o indijskoj kuhinji

15/12/2016

Novosti

indijski restoran

Kada pomislite na indijsku hranu prva reč koja vam verovatno prođe kroz glavu je – ljuto. Ipak, indijska kuhinja ima mnogo varijanti, a ljut ukus je samo jedan od mnostva koji se u njoj prepliću. Kao što Indija ima veoma šarekoliku istoriju, tako je i njena kuhinja veoma raznolika. Pre nego što je probate, treba da znate neke osnovne činjenice o njoj.

1. Po indijskoj teoriji kuvanja postoji čak šest različitih ukusa: slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko i jedak ukus – onaj koji steže jezik.Pravo indijsko jelo teži da istakne samo jedan ili najviše dva ukusa, nikako svih šest.

2. Crni pirinač, poznat i kao magični ili zabranjeni pirinač popularno je i tradicionalno jelo Manipura. Nalazi se samo u Indiji i Kini i ova neobična vrsta pirinča crna je dok ne počne da sekuva, kada dobija ljubičatu boju.

3. Indija je zemlja sa najmanjim unosom mesa, tako da indijska kuhinja ima mnogo više vegetarijanskih recepata nego onih za čiju pripremu je potrebno meso.

4. Začini su osnova ove kuhinje i 70% svih začina potiče upravo iz Indije. Ne možete pojesti čak ni kajganu, a da se neki začin ne nađe u njoj.

5. Jelo od piletine tika masala za koje ste verovatno čuli i koje se smatra najpopularnijim jelom indijske kuhinje, uopšte ne potiče iz Indije! Zapravo, nastalo je u Škotskoj, u Glazgovu.

6. Indija je dom "bhot jolokia", jedne od najljućih papričica na svetu. Zove se i "duh papričica" i 400 puta je ljuća od Tabasko sosa, tako da pažljivo čitajte jelovnik.

7. U tandori peći se sprema najveći broj indijskih jela. To je u osnovi  rerna koja radi na drva, a svako jelo koje u nju ide mora biti u keramičkoj posudi. Njena osnovna karakteristika je ogromna temperatura (do 480 stepeni) koju generiše i način pečenja koji je bukvalno na otvorenom plamenu.

Što se tiče ljutih jela, postoji kategorizacija od 12 stepeni. Prvi stepen podrazumeva blago začinjeno, dok dvanaesti stepen neverovatno prži jezik i nije preporučljiv strancima jer nihova paleta ukusa nije naviknuta na tu ljutinu.

Ukoliko smo vas zaintrigirali, postoji indijski restoran Diwalli u Beogradu  gde možete iskusiti čari indijske kuhinje. Prvi je i jedini restoran ovog tipa u Beogradu i ima tradiciju dugu preko jedne decenije. Kuvar Rakeš je rođeni Indijac i sve sprema "po receptima svoje mame" na originalnoj tandori peći. Jela su malo modifikovana našem ukusu, a postoji i blaga, ublažena i normalna (začinjena) verzija svakog jela. Uživajte u ukusima indijske kuhinje u elegantnom i intimnom ambijentu. Osetite toplinu i šarm izuzetne i kreativne indijske kuhinje u srdačnoj i prijatnoj atmosferi.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...