Evo zašto više nećete naći VEGETARIJANSKE BURGERE na jelovnicima u Francuskoj

24/04/2018

Zanimljivosti

Vegetarijanski burger

Veganska i vegetarijanska ishrana postala je veoma izražena u svim delovima sveta, a njena popularnost ne jenjava. Zato postoje i mnoge debate oko toga kako bi proizvodi koji nisu životinjskog porekla trebalo da se obeležavaju.  

Francuska  je našla rešenje koje će vrlo razljutiti one koje ne jedu meso – zabranila je da se vegetarijanskim nazivaju sva jela koja se obično koriste za meso (poput hamburgera, viršli ili kobasica).

Francuska vlada donela je ovu odluku zbog brige da proizvodi sa nazivom poput „vegetarijanska kobasica“ zbunjuju mušterije. Kobasica je pojam koji se do ekspanzije vegetarizma i veganstva koristio samo za meso, a tako će u ovoj zemlji i od sada biti.

To znači da od usvajanja ove odluke na menijima francuskih restorana više nećete videti nikakve „burgere“ napravljene od cvekle ili lažnog mesa, kao ni u supermarketima i prodavnicama.

Vegetarijanski burger

Mlečni proizvodi takođe spadaju u ovu kategoriju. Ukoliko proizvod nije napravljen od mleka krave, ne može se zvati mlečnim proizvod. Bademovo, kokosovo, pirinčano, sojino mleko više neće imati u svom nazivu reč „mleko“, već će se zvati pićima od orašastih plodova, pićima od žitarica isl.

Iako se čini malo verovatnim da će bilo ko zameniti vegetarijansku kobasicu za onu koja je napravljena od mesa, ljudi su tužili kompanije i za manje sitnice, a francuska vlada rešila je da to ovim merama spreči.

Predstavnici vlade koji su doneli ovaj novi zakon, izjavili su da je ovo samo način da se jezik kojim se opisuje proizvod bude precizniji, kako bi potrošači lakše našli tačno ono što traže.

Obzirom na to da je vegetarijanska i veganska hrana obiično na odvojenom mestu u prodavnicama, nije nimalo lak zadatak da greškom kupite vegetarijansku opciju, ali francuska vlada želi da se maksimalno osigura da do toga ne dođe.

Kako popularnost proizvoda koji nisu životinjskog porekla sve više raste, izgleda da će debata oko toga kako predstaviti ovu vrstu hrane potrošačima, nastaviti da se zahuktava.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...