FEMINIZAM NA DELU: Ovaj restoran služi samo vina koje su napravile žene

25/08/2017

Zanimljivosti

Vino

Dirt Candy je vegeratijanski restoran u Njujorku o čijoj jedinstvenoj odluci svi bruje ovog meseca.

Ovaj restoran objavio je da će isključivo služiti samo vina koje su napravile žene.

Loren Friel, vinski menadžer restorana, napravila je listu od oko 50  vrsta vina različitih ukusa i cena koja “dolaze sa mesta gde su žene glavne – bilo da su one proizvele vino, ili su menadžeri ili vlasnice vinarije iz koje je vino poteklo”.

- Ako je ikada bilo vreme da se napravi “samo ženska” lista vina, to je sada. Svi mi imamo obavezu da podržavamo nedovoljno zastupljene delove društva. Ipak, ne možemo stavljati ideologiju tamo gde joj nije mesto – ovo se stvarno uklapa u koncept našeg restorana – rekla je ona.

Friel vidi glavnu kuvaricu ovog restorana, Amandu Kohen, kao njenu inspiraciju.

- Amanda je uvek bila prava žena ratnica u kulinarskoj industriji veoma dugo. Uvek se glasno zalagala za prava žena u ovoj industriji. Veliki broj zaposlenih na vodećim pozicijama u njenoj kuhinji su žene. Jednostavno je imalo smisla da mi ona bude muza – dodala je Friel.

Nova, ženska, vinska lista uključuje vina po ceni od 40 do 130 dolara i čine je crvena, bela i roze vina, šeriji, vermuti ivinski cideri.  Loren želi da uvrsti i vinare koji izlaze iz okvira i eksperimentišu, ali i one koji tradicionalno održavaju svoj kvalitet i standard.

Vino

Osim što veoma voli vina, Loren je odlučna u svojoj nameri da pomogne ženama koje se bave vinima da dobiju poštovanje koje zaslužuju. Kada je putovala po Americi dok je bila vinski konsultant, uvidela je da mora mnogo više da ubeđuje ljude u svoju sposobnost i znanje koje poseduje, dok to nije bio slučaj sa njenim muškim kolegama. Ljudi su je retko na prvu loptu uzimali za ozbiljno i tražili su da dokaže svoju stručnost, samo zato što je žena.

- A to je samo strana koja se bavi odnosu sa mušterijama – u samoj proizvodnji vina nejednakost između polova je još više izražena. Ipak, to se menja, posebno u Kaliforniji gde ima mnogo veoma kvalitetnih vina koje proizvode žene – kaže Loren.

Šefica kuhinje, Arijel Kohen, rekla je da je ova lista ispala slučajno ženska.

- Birali smo najbolje vinarije koje smo mogli da nađemo. Šta da radimo kada većinu njih vode žene. To je problem o kome treba da se brinu muškarci – rekla je ona.

Bilo kako bilo, nekolicina je ocenila ovu odluku da isključivo služe “ženska” vina preterano feminističkom, ali većina je oduševljena ovom idejom i restoran je već bukiran nedeljama unapred.

Da li je ovo marketinški trik ili stvarno čin za ravnopravniji odnos žena u ugostiteljstvu, na kraju nije ni bitno.

Bitno je da su vina kvalitetna i ukusna, a o ostalom neka razbijaju glavu obožavaoci zavera.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...