HIPSTERI GA OBOŽAVAJU: Čašu PLAVOG VINA molim!

27/04/2017

Zanimljivosti

Plavo vino

Mnogi vole da uživaju u čaši dobrog vina, ali izgleda da je crveno, belo i roze vino postalo dosadno, pogotovo za slikanje.
E, pa zato je izmišljeno jedno nezamisive boje – PLAVO VINO.

Ma koliko zvučalo nezamislivo, vinari iz okoline Madrida uspeli su da ga proizvedu.

Zove se “Gik Blue” i  jedna boca od 0,75 litara košta 1200 dinara.

Plavo vino

- Vino je nastalo iz zabave. Pomešali smo stvari da vidimo šta ćemo dobiti. Želeli smo inovaciju i započeli malu revoluciju. A vinska industrija nam je izgledala kao savršeno mesto za tako nešto - rekao je jedan od pronalazača ovog vina Aric Lopez.

Početni problem je bio u tome što niko iz Lopezovog okruženja nema iskustva s pravljenjem vina, pa su pomoć potražili na Baskijskom univerzitetu, gde je tim hemičara proveo dve godine kako bi im pomogli i iskombinovali prirodu i nauku ne bi li dobili plavo vino.

Ovo vino se dobija mešanjem različitih sorti crvenog i belog vina sa dva organska pigmenta koja im daju plavu boju. Dobijeni ukus je poboljšan nekaloričnim zaslađivačima kako bi se dobio produkt koji je ne samo vino, već i ssvojevrsni koktel koji u ustima ostavlja blago sladak i sirupast ukus.

Njegovi pronalazači ističu da je ovo vino idealno za mlade ljude, bez iskustva sa vinima. Iskusne vinopije savetuju da pri probanju plavog vina zaborave na sva pravila somalijerstva i da jednostavno uživaju u ukusu.

Iako su enologe zamolili da se suzdrže od komentara, stručnjaci za vino ipak su se oglasili i otkrili da plavo vino ukusom podseća na rizling, a da se njegova boja dobija od dva pigmenta – antocijanina (prirodnog pigmenta iz ljuske grožđa) i indiga (praha koji se dobija od biljke po imenu isatis tinctoria plant).

Plavo vino

Dok su hipsteri i znatiželjci odmah prihvatili ovaj trend i sa zadovoljstvom pijuckaju novo izmišljeno piće, u Španiji ima i dosta onih koji ovo vino smatraju "svetogrđem" i "anti-vinom".

Tradicija vinarstva u toj zemlji veoma stara i poštovana, pa im je ova varijanta krajnje neprihvatljiva.

Toliko da su stvar čak izneli pred sud koji je zabranio da se plavo vino svrstava u vina!

Plavo vino

Obrazloženje je da ovaj proizvod nije u skladu sa regulativom po kojoj na tržištu Španije postoji dozvoljenih 17 kategorija vina i da njihovo piće ne spada ni u jednu od njih.

Tvorci plavog vina šokirani su i veoma revoltirani ovom odlukom.

- Kada smo stvorili Gik, želeli smo da stvorimo nešto novo u najtradicionalnijem privrednom sektoru naše zemlje: vinskoj industriji. Na kraju je španski vinarski lobi ipak zaustavio našu revoluciju. Kako bismo mogli da nastavimo da prodajemo Gik, prinuđeni smo da prestanemo da ga obeležavamo kao vino i da umesto toga na deklaraciji štampamo "druga alkoholna pića" – naveli su oni.

Plavo vino

U odluci suda takođe stoji da u sirovinskom sastavu mora da bude navedeno da se Gik pravi od 99% vina i 1% grožđanog soka.

Da li će ovakva presuda i ne dozvoljavanje plavog vina da bude na vinskim kartama, već da se nalazi pod stavkom „ostala alkoholna pića“, vreme će pokazati.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...