ILI GA VOLITE ILI GA MRZITE: Zablude i mitovi o KAVIJARU

19/02/2018

Zanimljivosti

Kavijar

Kavijar se smatra za jedan od najluksuznijih specijaliteta u sveta. Povezuje se sa prestižom i elegantnim gala večerama, i predstavlja se kao nešto što ne može svako sebi da priušti. Da li je to stvarno tako i da li kavijar mora da bude skup otkrivamo vam u ovom tekstu gde razbijamo mitove i navodimo činjenice o ovom delikatesu.

KAVIJAR SU RIBLJA JAJA, ŠTO ZNAČI DA JE UKUS ODVRATAN

Predrasudama nema mesta u svetu kulinarstava. Samo ako nešto ne zvuči kao da je ukusno, ne mora da znači da stvarno to i jeste. Ne možete znati samo na osnovu sastava  - morate da probate da biste doneli ispravan sud. Oni koji su probali kavijar imaju dva mišljenja – jedni su oduševljeni, dok se drugima njegov ukus uopšte ne sviđa. Ljudi su podeljeni između ova dva osećanja kada je reč o kavijaru, pa se može reći da je to namirnica koju volite ili koju ne volite – nema sredine. Iako se ukusi razlikuju, postoji mnogo vrsta kavijara koje se pripremaju na različite načine. Tako da ako probate jednu vrstu i ne svidi vam se, ne znači da vam se neka druga vrsta kavijara neće svideti - ako vam se npr. ne dopada crni, ne znači da nećete voleti crveni ili beli kavijar.

Kavijar

KAVIJAR JE ZDRAV

Kavijar se služi sa malo pripreme i prerade i sadrži visok nivo vitamina i minerala, a veoma malo kalorija. Tako da možemo reći da je ova tvrdnja tačna, mada ipak dosta zavisi i sa čime se kavijar služi. Sam po sebi je veoma zdrav, a činjenica da se kavijar jede u malim količinama, najčešće kao ukras ili predjelo, čini ga odličnim dodatkom za zdravo jelo ili aperitiv.            

JEDINI DOBAR KAVIJAR JE RUSKI KAVIJAR

Postoji uverenje da najbolji kavijar dolazi samo iz Rusije, a to nije istina. Jeste da su ruski i iranski kavijari poznati po svojoj finoći i kvalitetu i da su najcenjeniji, ali i kavijar iz drugih zemalja može biti isto tako kvalitetan i ukusan, tako da je ova tvrdnja netačna.

KAVIJAR JE AFRODIZIJAK

Ima neke istine u ovome, ali ostaje diskutabilno da li je to zbog stvarnih osobina kavijara ili socijalnih aspekata koje nosi ovaj delikates. Neki kažu da kavijar, jer sadrži visok nivo cinka, može da  se smatra afrodizijakom. Drugi tvrde da njegova afrodizijska svojstva proizilaze iz činjenice da se kavijar smatra simbolom društvenog statusa, pa iz tog razloga pozitivno utiče na ‘"romantiku" i libido.

Kavijar

KAVIJAR JE DOBAR ZA KOŽU

Kavijar poseduje visok nivo Omega 3, koji je dobar i za srce i za kožu. Ipak, obzirom da je veoma intenzivnog ukusa i da se jede u malim količinama, morali biste da jedete kavijar svaki dan da biste videli njegove benefite na koži.

KAVIJAR JE SKUP

Cena kavijara zavisi od njegove vrste, ali da – prilično je skup i smatra se luksuznim delikatesom.

OSTATKE KAVIJARA NE TREBA ČUVATI

Ovo je istinito. Kada je izložen vazduhu i toploti, kavijar gubi mnoge svoje arome i ukus, tako da je najbolje da konzumirate kavijar u jednom obroku. Ako vam baš ostane, najbolje je da ga stavite u hermetički zatvorenu posudu gde neće imati dodira sa vazduhom. Ono što nikada nemojte raditi pri čuvanju kavijara je da ga zamrzavate – to će potpuno uništiti njegov ukus.

METALNI ESCAJG UNIŠTAVA UKUS KAVIJARA

Pa sad, ovaj mit ne možemo ni da opovrgnemo niti da potvrdimo. Ljubitelji i poznavaoci kavijara izbegavaju da ga dodiruju metalnim escajgom, tvrdeći da mu to kvari ukus.
Ipak, činjenica je da većina kavijara dolazi od proizvođača u metalnim konzervama i potom biva prebačen u staklene posude. Logično je pitanje ako se već pakuje u metalnu ambalažu, kako onda metalni escajg može da mu upropasti i promeni ukus? Debata oko ovog pitanja traje već decenijama, a najbolje je da proverite sami – zahvatite malo kavijara metalnom viljuškom i nemetalnom viljuškom, pa vidite ima li razlike. Mi je nismo primetili.

KAvijar

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...