Ako imate MANJAK GVOŽĐA navalite na ove namirnice

01/04/2017

Zanimljivosti

Gvožđe u krvi

Gvožđe igra veliku ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg organizma. Učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.
Manjak gvožđa utiče da se osećate umornijim nego što bi trebalo, dovodi do migrena i glavobolja, nedostatka koncentracije, izaziva obilnije i bolnije menstruacije kod žena, i čini da se osećate malaksalo. Ukoliko se nivo gvožđa ne podiže ili nastavi da pada može doći do anemije. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10 mg, a kod žena je duplo veći 18 do 22 mg.

Ako imate neke od ovih simptoma, ili vam je zadnja krvna slika pokazala manjak gvožđa, trebalo bi da povedete računa o tome. Postoje mnogi suplmenti koji podižu nivo gvožđa u organizmu, ali zašto se kljukati pilulama, kad ga možete uneti prirodnim putem, a ovo su namirnice koje će vam pomoći u tome.

SOČIVO

U 50 grama ove mahunarke ima 6,59 mg gvožđa, koje se lako apsorbuje u organizmu. Od sočiva se pripremaju varivo, supa i salata, a mladi plodovi mogu se samleti u ukusan šejk. Pored gvožđa, sadrži biljna vlakna i vitamin A i jako je dobro za čišćenje creva.

Sočivo

SPANAĆ

Oko 50 grama listova spanaća sadrži 6,43 mg gvožđa, ali i dosta vitamina A, kalcijuma i kalijuma. Sastojci spanaća pozitivno utiču na razne metaboličke procese u organizmu te jačaju kosti sprečavajući ili ublažavajući osteoporozu.

Spanać

DŽIGERICA

Najviše gvožđa sadrži pačeća jetra (čak 170% dnevne potrebe za gvožđem na 100 grama jetre), a zatim svinjska džigerica (100% na 100 grama) i pileća (72% potrebe za gvožđem na 100 grama). Ćureća džigerica je nešto manje bogata (67% preporučene dnevne doze), kao i juneća (36%).

PIRINAČ

Možda niste znali da pedeset grama ove pirinča sadrži čak 7,97 mg gvožđa. Budući da se može koristiti u raznim kombinacijama(s povrćem, mesom i ribom), pirinač je jedan od najboljih izvora ovog značajnog mikroelementa.

Pirinač

GOVEDINA

Govedina je najkvalitetnije meso koje možete uneti u organizam. U 85 grama govedine ima 5,24 mg gvožđa, ali i dosta proteina, koji grade mišiće.

SEMENKE SUSAMA

Pržene semenke susama obezbeđuju na 100 grama oko 82% dnevne doze gvožđa, a supena kašika susama obezbeđuje oko 12% potrebnog gvožđa.

PASULJ

Pedeset grama ove namirnice sadrži 5,2 mg gvožđa, ali i obilje proteina, vitamina C i biljnih vlakana.

pasulj

SUŠENO ZAČINSKO BILJE

Majčina dušica, peršun, menta, biber, majoran, origano... Ove biljke veoma su bogate gvožđem. Konkretno, sušena majčina dušica ga ima najviše: jedna supena kašika sadrži 21 odsto dnevne doze gvožđa. (Na 100 grama ima 124 miligrama gvožđa.) Jedna kašika peršuna sadrži 11% dnevne doze gvožđa, a kašika mente 10 odsto doze. Većina ostalih začinskih biljaka, kao što su ruzmarin, bosiljak, korijander, origano, majoran i crni biber, sadrže oko 5% potrebne dnevne doze gvožđa.

JEZGRASTO VOĆE

Bademi, orasi, lešnici, indijski orah i drugo orašasto voće odličan su izvor gvožđa.

Bademi

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...