INSPIRISAN NOTAMA: Ovaj istorijski restoran u Budimpešti je san svakog ljubitelja muzike

06/11/2017

Zanimljivosti

Hotel Aria u Budimpešti

U okviru hotela Aria u Budimpešti, krije se svet pun muzike. Ne preterujemo, svaki detalj ovog mesta inspirisan je muzikom. Hotel ima krilo džez krilo, čije sobe su omaž B.B. King-a, Bili Holideja i Majls Dejvisa, a kada se gosti prijavljuju intervjuiše ih muzički dirigent, koji po njihovim preferencijama sklapa playlistu pesama koja će se vrteti u sobama.

Muziku možete pojačati koliko god hoćete,pošto su sobe zvučno izolovane.

Hotel Aria u Budimpešti

Dizajn hotelskog restorana Stradivari inspirisan je strukturom i zvucima violine. Nazvan po najpoznatijem proizvođaču violina, Antoniju Stradivariju, ovaj restoran oslikava preciznost i umešnost potrebnu za izradu violine.

Restoran Stradivarius

Najupečatljiviji deo restorana je zid dugačak 8 metara “koji simbolizuje kretanje muzike”.

Restoran Stradivarius

- Muzika je najdominantniji aspekat, kao da naši gosti sede u maloj koncertnoj Sali, gde su glavni protagonisti ukusna jela. Enterijer nije inspirisan samo violinom, već je ona samo dodatni element harmonične, pozorišne atmosfere. Dok sede za svojim stolovima, naši gosti mogu da gledaju kuvare na delu pošto je kuhinja otvorenog tipa, a mogu i da izaberu privatniji deo restorana koji je idealan za romantičnu večeru u dvoje – rekao je glavni menadžer Kornel Magjar.

Muzika ne prestaje u Stradivarijevom fantastičnom ambijentu, već se prenosi i na jelovnik. Kada je ovaj restoran otvoren, služio se koziji sir dobijen od koza odgajanih uz džez muziku. Meni je delo glavnog kuvara Stradivarijusa, Džergeli Kovera, i Majgara. Oslikava savršenu harmoniju ekskluzivnog ugostiteljstva i muzike, a jela su inspirisana operom, klasičnom muzikom, džezom i savremenom muzikom.

- Improvizacja sreće kompoziciju u vidu ukusa, a meni je fuzija najbolje mađarske tradicionalne kuhinje i modernih internacionalnih jela. – kaže Kover.

Jelo Stradivarius restorana

Svako jelo dolazi sa citatom poznatog muzičara koji ga je inspirisao.

- Server će vam otkriti pozadinsku priču iza svakog jela. Kada pričamo o klasičnim jelima inspirisanim muzikom, onda su to delikatesi poput pastrmke (Šubertove omiljene ribe), Rosini stejk sa guščjom paštetom i pečurkama ili Opera torta. Takođe na jelovniku imamo kažun piletinu, omiljeno jelo Majls Dejvisa, kao i jedno od najpopularnijih mađarskih peciva – Rigojanči, koje je izmislio poznati romski violinista pre više stotina godina – dodao je Kover.

Jelo Stradivarius restorana

Kad god su u mogućnosti Kover i Magjar pomeraju granice muzike, umetnosti i istorije, povezivajući muzičke žanrove i umetnike sa njihovom omiljenom hranom, koju potom predstavljaju na eklektičnom jelovniku Stradivari restorana.

Nekoliko članova osoblja restorana uključujući servere, šankere i šefa sale, su muzičari.

- Naš prijem koji se održava svakog popodneva od 16 do 18h, pruža svim ljubiteljima muzike šansu da uživaju u muzici uživo dok probaju najbolja mađarska vina i sireve. i nikada ne znate da li će server koji vam dopunjuje čašu sa vinom zapevati i pridružiti se bendu u lobiju – dodaje Kover.

Ukoliko volite muziku i planirate posetu Budimpešti, skoknite do ovog restorana. Ako vam je pak daleko, u srcu Beograda krije se pravi dragulj ugostiteljstva koji pruža neverovatno iskustvo i savršeno ukombinuje dobar zalogaj sa sjajnom muzikom i operskim arijama - restoran Little Bay.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...