JAČINA MUZIKE utiče na vašu odluku šta ćete naručiti u restoranu

25/05/2018

Zanimljivosti

Viljuška i note

Prošlih godina, mnogo studija sprovedeno je na temu toga kako zvuk utiče na ukus hrane. Rezultati su pokazali da glasni zvukovi čine da hrana ima nezanimljiv ukus. Istraživači su čak sugerisali da je razlog zašto avionska hrana ima lošiji ukus, upravo buka u avionu.

Najnovije istraživanje koje je proveo Univerzitet u Južnoj Florida došlo je do saznanja da muzika ima velikog uticaja na to šta ćemo naručiti u restoranu.

Čak i prosto smanjivanje ili povećavanje muzike u restoranu utiče da li ćemo naručiti zdraviju ili nezdraviju opciju sa menija.

Obzirom da jačina muzike već dokazano utiče na srčani pritisak i podiže adrenalin, istraživači su dokazali i da mirnija muzika ima opuštajući efekat koji čine da gosti više obraćaju pažnju na to što naručuju i češće prave zdravije izbore.

Sa druge strane, glasnija muzika podstiče stimulaciju i podiže nivo stresa što vodi do nezdravijih izbora hrane.

Muzika u restoranu

Kako bi potvrdili ovu teoriju, istraživači su uzeli za primer jedan kafić u Švedskoj. Hrana na meniju podeljena je u tri kategorije – “zdrava”, “nezdrava” i “neutralna”.
Restoran je puštao muziku različitih žanrova, pojačavajući je i smanjujući. Tokom trajanja eksperimenta, ukupno je prodato 549 jela. Istraživači su ustanovili da je 20% višegostiju naručilo nešto iz kategorije “nezdravo” dok je sa zvučnika dopirala pojačana muzika.

Iako ovo istraživanje može da sugeriše restoranima da budu promoćurniji što se tiče jačine ambijentalne muzike koje puštaju, glavni istraživač ove studije, profesor Dipajan Bisvas kaže da ima i druge posledice.

- Restorani i supermarketi mogu da koriste muziku strateški kako bi podstakli ponašanje gostiju i podsvesno diktirali šta će naručiti – kaže on.

Po rezultatima ove studije, izgleda da je kiosk sa brzom hranom sa koga trešti hevi metal sjajan poslovni potez.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...