JAGNJE OD PUTERA uveseliće svaku Uskršnju trpezu

03/04/2018

Zanimljivosti

Jagnje od putera

Svaka zemlja ima svoje običaje kojima obeležava Uskrs, a svaka porodica ima svoju tradiciju njegovog proslavljanja.
I u našoj zemlji se običaji razlikuju od kraja do kraja, ali šarena jaja i Uskršnja trpeza su nešto što je svuda uobičajeno.
Istraživajući tradicije drugih naroda, nabasali smo na vrlo zanimljiv, a ujedno i preslatku skulpturu  - jagnje od putera.

Jagnje od putera

Verovatno niste znali da je jagnje od putera neizostavan deo uskršnjih praznika katoličkih Poljaka, Rusa i Slovenaca.
Tradicija pravljenja jagnjeta od štapa putera dolazi iz centralnoistočne Evrope, a sada je najpopularnija na američkom Midvestu.
Katolički imigranti iz ovih evropskih predela doneli su ovaj običaj sa sobom i on je vremenom postao sastavni deo američke uskršnje tradicije. Mnoge porodice koji imaju korene iz ovih delova Evrope, jagnje od putera nazivaju njegovim izvornim poljskim imenom - baranek wielkanocny.

Jagnje od putera

Puter se oblikuje u figuru jagnjeta kao simbol jedne od najpoznatijih izreka u Novom Zavetu: “Pogledajte jagnje Božije koje će očistiti svet od greha”. Jagnje u ovom kontekstu predstavlja Isusa Hrista.

Ovaj običaj je toliko rasprostranjen u američkim zemljama gde su se naselili poljski imigranti, da je 1960. godine Doroti Malczevski osnovala kompaniju koja se bavi proizvodnjom jagnjadi od putera, a koja i dan danas uspešno posluje.

Jagnjad od putera gospođe Malczevski imali su jedinstven dizajn  - crvenu zastavicu sa reči “Aleluja” i crvenu traku oko vrata koja simbolizuje krv Hristovu.  

Jagnjad od putera

Iako je ovaj običaj katolički, nema razloga da se puterasto jagnje ne nađe i na vašoj uskršnjoj trpezi. Preslatko je i interesantno, lako se pravi, a simbolizuje vrednosti u koje veruju svi hrišćani.
U svakom slučaju, biće zanimljiviji, autentičniji i verski prihvatljivija opcija od uskršnjih zečeva koji se sve više pojavljuju na srpskim trpezama za Uskrs.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...