JAGNJE OD PUTERA uveseliće svaku Uskršnju trpezu

03/04/2018

Zanimljivosti

Jagnje od putera

Svaka zemlja ima svoje običaje kojima obeležava Uskrs, a svaka porodica ima svoju tradiciju njegovog proslavljanja.
I u našoj zemlji se običaji razlikuju od kraja do kraja, ali šarena jaja i Uskršnja trpeza su nešto što je svuda uobičajeno.
Istraživajući tradicije drugih naroda, nabasali smo na vrlo zanimljiv, a ujedno i preslatku skulpturu  - jagnje od putera.

Jagnje od putera

Verovatno niste znali da je jagnje od putera neizostavan deo uskršnjih praznika katoličkih Poljaka, Rusa i Slovenaca.
Tradicija pravljenja jagnjeta od štapa putera dolazi iz centralnoistočne Evrope, a sada je najpopularnija na američkom Midvestu.
Katolički imigranti iz ovih evropskih predela doneli su ovaj običaj sa sobom i on je vremenom postao sastavni deo američke uskršnje tradicije. Mnoge porodice koji imaju korene iz ovih delova Evrope, jagnje od putera nazivaju njegovim izvornim poljskim imenom - baranek wielkanocny.

Jagnje od putera

Puter se oblikuje u figuru jagnjeta kao simbol jedne od najpoznatijih izreka u Novom Zavetu: “Pogledajte jagnje Božije koje će očistiti svet od greha”. Jagnje u ovom kontekstu predstavlja Isusa Hrista.

Ovaj običaj je toliko rasprostranjen u američkim zemljama gde su se naselili poljski imigranti, da je 1960. godine Doroti Malczevski osnovala kompaniju koja se bavi proizvodnjom jagnjadi od putera, a koja i dan danas uspešno posluje.

Jagnjad od putera gospođe Malczevski imali su jedinstven dizajn  - crvenu zastavicu sa reči “Aleluja” i crvenu traku oko vrata koja simbolizuje krv Hristovu.  

Jagnjad od putera

Iako je ovaj običaj katolički, nema razloga da se puterasto jagnje ne nađe i na vašoj uskršnjoj trpezi. Preslatko je i interesantno, lako se pravi, a simbolizuje vrednosti u koje veruju svi hrišćani.
U svakom slučaju, biće zanimljiviji, autentičniji i verski prihvatljivija opcija od uskršnjih zečeva koji se sve više pojavljuju na srpskim trpezama za Uskrs.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...