JAGNJE OD PUTERA uveseliće svaku Uskršnju trpezu

03/04/2018

Zanimljivosti

Jagnje od putera

Svaka zemlja ima svoje običaje kojima obeležava Uskrs, a svaka porodica ima svoju tradiciju njegovog proslavljanja.
I u našoj zemlji se običaji razlikuju od kraja do kraja, ali šarena jaja i Uskršnja trpeza su nešto što je svuda uobičajeno.
Istraživajući tradicije drugih naroda, nabasali smo na vrlo zanimljiv, a ujedno i preslatku skulpturu  - jagnje od putera.

Jagnje od putera

Verovatno niste znali da je jagnje od putera neizostavan deo uskršnjih praznika katoličkih Poljaka, Rusa i Slovenaca.
Tradicija pravljenja jagnjeta od štapa putera dolazi iz centralnoistočne Evrope, a sada je najpopularnija na američkom Midvestu.
Katolički imigranti iz ovih evropskih predela doneli su ovaj običaj sa sobom i on je vremenom postao sastavni deo američke uskršnje tradicije. Mnoge porodice koji imaju korene iz ovih delova Evrope, jagnje od putera nazivaju njegovim izvornim poljskim imenom - baranek wielkanocny.

Jagnje od putera

Puter se oblikuje u figuru jagnjeta kao simbol jedne od najpoznatijih izreka u Novom Zavetu: “Pogledajte jagnje Božije koje će očistiti svet od greha”. Jagnje u ovom kontekstu predstavlja Isusa Hrista.

Ovaj običaj je toliko rasprostranjen u američkim zemljama gde su se naselili poljski imigranti, da je 1960. godine Doroti Malczevski osnovala kompaniju koja se bavi proizvodnjom jagnjadi od putera, a koja i dan danas uspešno posluje.

Jagnjad od putera gospođe Malczevski imali su jedinstven dizajn  - crvenu zastavicu sa reči “Aleluja” i crvenu traku oko vrata koja simbolizuje krv Hristovu.  

Jagnjad od putera

Iako je ovaj običaj katolički, nema razloga da se puterasto jagnje ne nađe i na vašoj uskršnjoj trpezi. Preslatko je i interesantno, lako se pravi, a simbolizuje vrednosti u koje veruju svi hrišćani.
U svakom slučaju, biće zanimljiviji, autentičniji i verski prihvatljivija opcija od uskršnjih zečeva koji se sve više pojavljuju na srpskim trpezama za Uskrs.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...