KAKO IH DRUGI NARODI UKRAŠAVAJU: Pogledajte kako izgledaju uskršnja jaja širom sveta!

06/04/2018

Zanimljivosti

Uskršnja jaja

Svi pravoslavni hrišćani raduju se Uskrsu kao najvećem verskom prazniku i sa radošću pripremaju uskršnja jaja.
Iako Uskrs pada na različite datume, i pravoslavci i katolici drže se ove stare tradicije.
Evo zašto i kako se farbaju jaja u različitim zemljama.

RUMUNIJA

Rumunski hrišćani se drže tradicije, tako da ćete retko videti uskršnja jaja ofarbane u drugu boju osim crvene. Crvena boja simboliše stradanje Hristove i krv koju je prolio za svoj narod, a veruje se o da ima magične moći i da uskršnja jaja u ovoj boji štite od zla.

Iako je osnova crvena boja, preko nje se crtaju razni oblici koji imaju različitu simboliku, tako da su rumunska uskršnja jaja veoma zanimljiva.

Rumunska uskršnja jaja

GRČKA

U Grčkoj ćete takođe naići na najviše uskršnjih jaja u crvenoj boji, ali i u plavoj, pogotovo u primorskim mestima. Jaja se ukrašavaju prelepim ornamentima.

Grčka uskršnja jaja

NEMAČKA

Evo jedne zanimljive činjenice: zapadnjačka ideja o zecu koji leže jaja potekla je od nemačkih imigranata. Njihova deca gradila su gnezdo u koja bi stavljala uskršnja jaja, kao i šargarepe ako zeka ogladni.

Nemci boje svoja jaja sa mnogo detalja i za veruju da ona predstavljaju novi život jer označavaju prekid Velikog posta u kome ne smeju da se jedu.

Nemačka uskršnja jaja

ŠVAJCARSKA

Običaj razbijanja jaja veoma je popularan u Švajcarskoj. Predstavljen je u obliku igre nazvane „Zwcinzgerie“ u kojoj odrasla osoba drži novčić i gađa uskršnje jaje koje drži dete. Ukoliko mu pođe za rukom da na taj način razbije jaje, može da zadrži i novčić i jaje kao nagradu, a ako promaši dete zadržava novčić i igra se nastavlja dok se jaje ne razbije.

Što se tiče dizajna, Švajcarci vole da koriste biljke za šaranje uskršnjih jaja – kao što i naše bake i dan danas rade.

Švajcarska uskršnja jaja

ITALIJA

Italijanska kultura farbanja jaja za Uskrs je veoma slična Švajcarskoj – koriste veliki broj biljaka kako bi ih dizajnirali.

Ipak, vremenom, čokoladna jaja su polako skoro potisnula tradicionalna kuvana uskršnja jaja. Tokom Uskrsa svi izlozi poslastičarnica puni su pažljivo dekorisanim i izuzetno kreativnim čokoladnim jajima. Neka od njih sadrže i iznenađenje u sebi koje ide može malo ili veoma veliko – od igračkice čak do boce vina.

Italijanska uskršnja jaja

POLJSKA

Poljaci farbanje uskršnjih jaja shvataju veoma ozbiljno i imaju čak šest načina za njihovo bojenje:

  • Pisanki — tkz. pisana jaja, bojena baltičkim procesom
  • Kraszanki — jaja bojena biljkama
  • Malowanki — ručno iscrtavana jaja
  • Drapanki — obojena jaja koja se grebu kako bi se dobio zanimljiv uzorak
  • Wyklejanki — jaja ukrašena predivom
  • Nalepianki — jaja dekorisana papirom i slamkama

Žene su te koje farbaju jaja, jer se veruje da muškarci donose zlu sreću.
Uskršnje jaje na slici ispod dekorisano je u nalepianki stilu.

Poljska uskršnja jaja

FRANCUSKA

U nekim delovima Francuske veruje se da će vas ujesti zmija ako ne pojedete jaje za Uskrs. Drugi krajevi slave Uskrs velikim, bučnim karnevalima i paradama (npr. u Nici), dok neki rade suprotno i utišavaju crkvena zvona u četvrtak pred Veliki petak u znak sećanja na Hristovu smrt.

Francuska uskršnja jaja

BRITANIJA

Na uskršnju nedelju skoro sve radnje u Britaniji su zatvorene, a negde se čak održavaju velike manifestacije poput traženja uskršnjih jaja. Popularan običaj među britanskom omladinom je da uskršnja jaja spuštaju niz brdo (kao simbol kotrljanja kamena sa Hristovog groba), a čije jaje se prvo spusti do podnožja  pobeđuje.

u Londonu se svake godine održava velika uskršnja parada, a britanska uskršnja jaja slična su italijanskim – napravljena su od čokolade, šuplja su i u njima se nalaze slatkiši ili bombone.

Engleska uskršnja jaja

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...