Kako se proslavlja Badnji dan u Beogradu

06/01/2018

Zanimljivosti

Badnjak

Badnji dan je uvertira u najveći pravoslavni praznik – Božić. Uvek se obeležava 6. januara i ujedno je i poslednji dan velikog božićnog posta.

Postoji mnogi običaji vezani za Badnji dan, ali nešto bez čeka ovaj praznik ne može da prođe je badnjak. Tradicionalno, domaćin ustaje rano i odlazi u šumu po badnjak, ali obzirom na urbanizaciju naselja, u Beogradu se on obično nabavlja na pijaci, iako se još od Nove godine može naći na tezgama širom grada.

Badnjak

Ritual sečenja drveta se vezuje za vitlejemske pastire koji su na znak Zvezde da se rodio Isus Hrist otišli u šumu i narezali hrastovo granje kako bi ogrejali tek rođenu bebu i njegovu majku. Simboliše sreću, radost, zdravlje, spasenje i mir.
Trpeza za Badnji dan je posna, a običaj je da pravoslavci ne idu u goste ili ih pozivaju u kuću. Ide se samo u crkvu, porodično.
Porodica je na okupu celog dana, sve do večere. Iako je posna, ona je bogata i obično se sastoji od ribe, prebranca, podvarka, krompir salate i drugih đakonija.
Takođe se postavlja i korpa u koju se stavlja suvo voće, orasi, bademi i jabuke.

Trpeza za Badnji dan

Gotovo sve crkve i hramovi u Beogradu organizuju popodnevno i večernje paljenje badnjaka uz liturgiju i vatromet.

Najviše Beograđana se okupi ispred Hrama Svetog Save gde zajedno proslavljaju početak najvećeg praznika - Božića. Početak veličanstvene verske manifestacije u impoznatnom zdanju na Vračaru je zakazan za 16:00.
Ako nikada niste bili, trebalo bi da odete, jer je ovo stvarno jedinstven duhovni spektakl.

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Kako god provedete ovaj dan, potrudite se da protekne u miru i slozi, uz ljubav prema članovima porodice.

Srećan Vam Badnji dan!

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...