KANADA PROTIV SUPSTITUTA: Ova zemlja zabranjuje upotrebu Soylent-a

25/10/2017

Zanimljivosti

Soylent

Kanadsko tržište tečnih supstituta za hranu potreseno je odlukom ove zemlje da zabrani prodaju Soylent-a.

Soylent je tečni suptitut za hranu na bazi soje i sočiva, a obrazloženje države za njegovu zabranu je što nema dovoljno nutrijenata da  zameni obrok. Soylent se prodaje u vidu praha koji se razmuti u vodu, ili već spremljen u bočici. Postoji originalni Soyent, sa ukusom kafe, kakaa ili voćnog nektara. 

Soylent

Osnivač i direktor Soylent-a Rob Rinehart objavio je da ih je “ Kanadska Agencija za inspekciju hrane (CFIA) nedavno obavestila da pošto proizvod ne sadrži meso, ne smatra se adekvatnom zamenom obroka”, i da ubuduše ovaj proizvod neće moći da se prodaje u toj državi. Proizvodi koji su već u prodavnicama i skladištima moći će da se prodaju, ali kada se te zalihe potroše, zabrana uvoza i prodaje ovog proizvoda stupa na snagu.

- Poštovaćemo ovu odluku kanadskih vlasti, iako smatramo da je ona u potpunoj suprotnosti sa pravilima zdrave ishrane ka kojoj bi trebalo da teži stanovništvo svake države – rekao je Rinehart.

Soylent je saznao za ovu regulativu od početka oktobra i od tada radi na tome da nađe zajednički jezik sa kanadskim vlastima kako bi se nastavila distrbucija Soylent-a.

- Razumemo da je naš proizvod postao neophodnost mnogih ljudi u Kanadi i zato smo učinili sve da nastavimo da ga prodajemo na toj teritoriji, ali kanadska regulativa je veoma stroga i odlučna u svojoj nameri da protera Soylent sa tržišta. Problem nije u kvalitetu proizvoda, koji je ispravan i zdrav za korišćenje, već u tumačenju Agencije da po njihovim pravilima nije dovoljno nutritivan kako bi zamenio ceo obrok – dodao je Rinehart.

Tako da osim tog što neće imati gde da ga kupe, Kanađani mogu da koriste svoje zalihe Soylent-a bez bojazni po svoje zdravlje.

Soylent

Sa druge strane, ovo nije prva barijera za Soylent, čija je misija da zameni hranu tečnim obrokom. Sa tržišta drugih zemalja povučen je iz razloga da nije dovoljno hranjiv, da se njegove boce brzo ubuđaju, a bilo je priče i o tome da sadrži sastojak koji ljudima prouzrokuje nekontrolisanu dijareju.

Soylent

Naravno, svako reaguje drugačije, i dok nekima Soylent predstavlja idealno rešenje, drugima nikako ne prija.

Svejedno, supstitut za hranu teško da može da bude zdrava zamena za pravu hranu, pa Kanađani, a i drugi korisnici Soylenta, možda treba da razmisle da daju hrani drugu šansu i okanu se tečnih zamena.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...