Koliko biste platili čokoladu staru 100 GODINA?

13/12/2017

Zanimljivosti

Čokolada

Da li ste ikada primili toliko dragocen poklon da niste želeli da ga koristite, već ste ga sačuvali u originalnom pakovanju? Ukoliko jeste,onda možete da se poistovetite se Elejn Margaret Elms koja je više od 100 godina čuvala čokoladu koja je dobila kao božićni poklon.
Gospođa Elms, koja je imala 99 godina kada je preminula 2007. godine, toliko je volela ovaj poklon da ga nikada nije otvorila, a kamoli gricnula čokoladu. Slatkiši su savršeno očuvani u originalnom pakovanju, a njeno blago iz detinjstva sada je stavljeno na aukciju u Engleskoj.

Elms je čuvala kutiju Crvekapica proizvođača Pascall’s Chocolate Novelties tokom skoro celog svog života. Najverovatnije je svoj dragoceni poklon primila kao devojčica, između 1910. i 1914. godine. Kutija sadrži čokoladne likove priče o Crvenkapici, sa sve odećom i vrlo verno napravljenim, pa nije ni čudo što se Elmsova oduprla porivu da ih pojede.

Čokolada stara više od 100 godina

Čokolada je sada pokrivena beličastim flekama starosti, ali akcionarska kuća Henson tvrdi da miriše na kako kao da je potpuno nova.

Elmsonova nećaka predala je kutiju akcionarskoj kući.

- Moja tetka mi je rekla da nije mogla da se natera da pojede čokoladu jer je bila tako lepo oblikovana i upakovana, iako je obožavala čokoladu. Za nju su ove čokoladne skulpture bile toliko specijalne da je želela i drugi ljudi da ih vide, pa me je zamolila da joj pomognem u tome. Nadala se da će ih neki muzej čokolade kupiti i izložiti – rekla je ona.

Kutija će biti stavljena na aukciju i nadamo se da će krasiti dom nekog kolekcionara koji obožava čokoladu onoliko koliko je originalna vlasnica volela.

Čokolada ide pod aukcijski čekić 19. decembra, i očekuje se da bude prodata za 70 do 100 funti. Za ovakvo remek delo, koje je preživelo više od jednog veka, ta cena je možda i premala.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...