Koliko biste platili čokoladu staru 100 GODINA?

13/12/2017

Zanimljivosti

Čokolada

Da li ste ikada primili toliko dragocen poklon da niste želeli da ga koristite, već ste ga sačuvali u originalnom pakovanju? Ukoliko jeste,onda možete da se poistovetite se Elejn Margaret Elms koja je više od 100 godina čuvala čokoladu koja je dobila kao božićni poklon.
Gospođa Elms, koja je imala 99 godina kada je preminula 2007. godine, toliko je volela ovaj poklon da ga nikada nije otvorila, a kamoli gricnula čokoladu. Slatkiši su savršeno očuvani u originalnom pakovanju, a njeno blago iz detinjstva sada je stavljeno na aukciju u Engleskoj.

Elms je čuvala kutiju Crvekapica proizvođača Pascall’s Chocolate Novelties tokom skoro celog svog života. Najverovatnije je svoj dragoceni poklon primila kao devojčica, između 1910. i 1914. godine. Kutija sadrži čokoladne likove priče o Crvenkapici, sa sve odećom i vrlo verno napravljenim, pa nije ni čudo što se Elmsova oduprla porivu da ih pojede.

Čokolada stara više od 100 godina

Čokolada je sada pokrivena beličastim flekama starosti, ali akcionarska kuća Henson tvrdi da miriše na kako kao da je potpuno nova.

Elmsonova nećaka predala je kutiju akcionarskoj kući.

- Moja tetka mi je rekla da nije mogla da se natera da pojede čokoladu jer je bila tako lepo oblikovana i upakovana, iako je obožavala čokoladu. Za nju su ove čokoladne skulpture bile toliko specijalne da je želela i drugi ljudi da ih vide, pa me je zamolila da joj pomognem u tome. Nadala se da će ih neki muzej čokolade kupiti i izložiti – rekla je ona.

Kutija će biti stavljena na aukciju i nadamo se da će krasiti dom nekog kolekcionara koji obožava čokoladu onoliko koliko je originalna vlasnica volela.

Čokolada ide pod aukcijski čekić 19. decembra, i očekuje se da bude prodata za 70 do 100 funti. Za ovakvo remek delo, koje je preživelo više od jednog veka, ta cena je možda i premala.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...