KORAK KA ZDRAVIJOJ OMLADINI: Izbacuju se pekare i prodavnice iz srpskih škola

02/04/2018

Novosti

Pecivo

Pekare i prodavnice u krugu škole trebale bi da postanu prošlost, najavilo je Ministarstvo prosvete zato što se deci prodaju proizvodi sumnjivog porekla. Škole prebacuju odgovornost na nadležne inspekcije koje se bave kontrolom proizvoda, pa je kontrola namirnica vrlo problematična.

Ministarstvo prosvete najavilo je da bi pekare i prodavnice u krugu škole trebale da postanu prošlost.
Razlog je prodaja proizvoda sumnjivog porekla.
Nedovoljna kontrola namirnica baca sumnju na kvalitet proizvoda koje deca kupuju, pogotovo u pekarama.
Škole odgovornost prebacuju na nadležne inspekcije za kontrolu proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede i njegove inspekcije su nadležne za kontrolu namirnica po školama, ali iz tog ministarstva navode da je to briga i drugih inspekcija.

Ministarstvo je objasnilo da maloprodajni objekti spadaju u objekte niskog rizika jer se u njima prodaje originalno upakovana hrana. Prodavnice mogu da budu predmet vanredne kontrole ako postoji sumnja u kavlitet ili ako građani prijave neispravnost određenih proizvoda. Na primer, ukoliko se prijavi prodaja robe kojoj je istekao rok trajanja, ona se automatski povlači iz prodaje, a vlasnik se suočava sa krivičnom prijavom.

Ipak, iako je malo verovatno da prodavnice prodaju defektne proizvode, pekare su druga priča. Iako je potrebno da imau sve dozvole raznih inspekcija, teško je dokazati kvalitet namirnica i sadržaj peciva koji se prave od njih, a koja deca najčešće kupuju na odmoru.

Pekara

Neke škole već nemaju prodavnice u krugu škole, dok druge angažuju distributere hrane.

- Sprovodi se javna nabavka sa dokumentacijom u kojoj se navode uslovi koje mora da ispuni ditributer hrane. Najvažnije je da postoji nutricionista koji pravi jelovnik u skladu sa potrebama učenika – objasnila je Svetlana Radoičić, direktorka beogradske OŠ "Ratko Mitrović".

Škole će i dalje morati da sprovode javnu nabavku za obezbeđivanje obroka, ali će sada prvi put kao ponuđači moći da se jave i predškolske ustanove, škole, đački i studentski domovi koji prozvode hranu, a cenovnik će biti usklađen u svim ustanovama.

Prodavnice i pekare su glavni uzrok sve većeg stepena gojaznosti kod školaraca. Deca su ta koja sama biraju šta će kupiti za svoj novac za užinu, a retko koje će se odlučiti za zdraviju opciju sa manje šećera, čak ako ih pekara ili prodavnica ima. Zato bi možda najlogičnije rešenje bilo otvaranja školskih kuhinja, sa strogom kontrolom namirnica i zdravim jelima na meniju.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...