Koristite plastične kese za svoje namirnice? U ovoj zemlji to može da vas odvede u zatvor!

06/09/2017

Zanimljivosti

Plastična kesa

Zbog alarmantnih pokazatelja kakvu štetu plastične kese stvaraju životnoj sredini, neke zemlje i gradovi u svetu su pokušali da tome stanu na kraj različitim regulacijama – od naplaćivanja kesa do njihovog totalnog zabranjivanja.

Zakon po pitanju korišćenja plastičnih kesa koji je donet nedavno u Keniji je najrigorozniji na svetu.

Stroge kazne propisane su za one koji proizvode plastične kese, one koji ih prodaju, čak i za one koji ih koriste u javnosti.
Vlada je objavila da ovaj zakon ima za cilj da se smanji potrošnja plastičnih kesa, a ne da građani Kenije završe u zatvoru.
Dok je ovaj zakon još uvek nov, policajci će najpre konfiskovati platične kese bez kažnjavanja, koje će vremenom biti usmereno na proizvođače plastičnih kesa, a ne na kupce. Kada se ovaj zakon skroz implementira u društvo, osim velikih novčanih kazni, propisana je i kazna zakonom od 4 godine ukoliko neko proizvodi ili neće da preda plastičnu kesu na zahtev policajca.

- Obični ljudi neće biti oštećeni ovim zakonom – rekao je kenijski ministar za životnu sredinu, Džudu Vakhungu.

Plastične kese su glavni izvor zagađivanja životne sredine u Keniji, ali oni koji su protiv ovog zakona kaže da će on štetiti i običnim građanima, a ne samo proizvođačima i distributerima ovog proizvoda.

- Ovo zvuči veoma napredno u krugovima međunarodne politike. Ipak, u realnosti, na mestima poput Kibere, plastika je neophodna. Plastika nije kriva za zagađivanje. Greška je što ne postoji sistem za sakupljanje i reciklažu plastike. Kada bi to postojalo, zagađenja plastikom nije bilo. Mnogo je jeftinije po državu da jednostavno ukine plastične kese nego da pravi centre za reciklažu, ali ta zabrana će veoma negativno uticati na ekonomiju i ugroziti sve one koji žive od proizvodnje plastičnih kesa – rekao je član Parlamenta, Kenet Okoth.

Sa druge strane, Vakhungu insistira da su ove mere neophodne.

- Plastične kese predstavljaju glavni izvor zagađenja i pravu noćnu moru za životnu sredinu. Moramo ih pobediti po svaku cenu – zaključio je on.

Iako za sada ima najstrože propisane kazne, Kenija nije jedina koja se bori protiv plastičnih kesa. Rame uz rame uz nju su i Mauritanija, Ruanda i Eritrea

 

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...