Koristite plastične kese za svoje namirnice? U ovoj zemlji to može da vas odvede u zatvor!

06/09/2017

Zanimljivosti

Plastična kesa

Zbog alarmantnih pokazatelja kakvu štetu plastične kese stvaraju životnoj sredini, neke zemlje i gradovi u svetu su pokušali da tome stanu na kraj različitim regulacijama – od naplaćivanja kesa do njihovog totalnog zabranjivanja.

Zakon po pitanju korišćenja plastičnih kesa koji je donet nedavno u Keniji je najrigorozniji na svetu.

Stroge kazne propisane su za one koji proizvode plastične kese, one koji ih prodaju, čak i za one koji ih koriste u javnosti.
Vlada je objavila da ovaj zakon ima za cilj da se smanji potrošnja plastičnih kesa, a ne da građani Kenije završe u zatvoru.
Dok je ovaj zakon još uvek nov, policajci će najpre konfiskovati platične kese bez kažnjavanja, koje će vremenom biti usmereno na proizvođače plastičnih kesa, a ne na kupce. Kada se ovaj zakon skroz implementira u društvo, osim velikih novčanih kazni, propisana je i kazna zakonom od 4 godine ukoliko neko proizvodi ili neće da preda plastičnu kesu na zahtev policajca.

- Obični ljudi neće biti oštećeni ovim zakonom – rekao je kenijski ministar za životnu sredinu, Džudu Vakhungu.

Plastične kese su glavni izvor zagađivanja životne sredine u Keniji, ali oni koji su protiv ovog zakona kaže da će on štetiti i običnim građanima, a ne samo proizvođačima i distributerima ovog proizvoda.

- Ovo zvuči veoma napredno u krugovima međunarodne politike. Ipak, u realnosti, na mestima poput Kibere, plastika je neophodna. Plastika nije kriva za zagađivanje. Greška je što ne postoji sistem za sakupljanje i reciklažu plastike. Kada bi to postojalo, zagađenja plastikom nije bilo. Mnogo je jeftinije po državu da jednostavno ukine plastične kese nego da pravi centre za reciklažu, ali ta zabrana će veoma negativno uticati na ekonomiju i ugroziti sve one koji žive od proizvodnje plastičnih kesa – rekao je član Parlamenta, Kenet Okoth.

Sa druge strane, Vakhungu insistira da su ove mere neophodne.

- Plastične kese predstavljaju glavni izvor zagađenja i pravu noćnu moru za životnu sredinu. Moramo ih pobediti po svaku cenu – zaključio je on.

Iako za sada ima najstrože propisane kazne, Kenija nije jedina koja se bori protiv plastičnih kesa. Rame uz rame uz nju su i Mauritanija, Ruanda i Eritrea

 

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...