Kulinarski svet ostao bez još jednog vizionara: Preminuo slavni francusku kuvar

07/08/2018

Novosti

Robušon

Slavni francuski kuvar Žoel Robušon ostaće upamćen iz mnogo razloga. Dobitnik je više od 30 Mišelinovih zvezdica, kreirao je recept za pire krompir koji je proglašen za najbolji na svetu i podučavao je Gordona Remzija.
Žoel Robušon preminuo je u ponedeljak u svom domu u Ženevi u 73-oj godini, od raka pankreasa sa kojim se borio poslednjih godinu dana.

Žoel je bio sin zidara iz Poitiersa, rođen 1945. godine, i inicijalan san mu je bio da postane sveštenik. Srećom po sve ljubitelje hrane, Robušon je otkrio stras prema kuvanju sa samo 15 godina i usmerio svoju karijeru u tom pravcu, usput unoseći revoluciju u svet kulinarstva.

Luksuzna jela koja je stvarao sa najekskluzivnijim sastojcima, poput raviola sa tartufima ili golubom punjenim guščjom paštetom, nikad nisu otkrivali njegovo skromno poreklo.

Ipak, njegov najpoznatiji i najvoljeniji recept je recept za pire kropmir (pommes purée), čija je tajna u 50% putera.

Nije iznanađujuće da ovaj kuvar stoji iza svetski priznatog najboljeg recepta za pire kropmir. Robušon je bio poznat kao veliki perfekcionista. Najviše je voleo da koristi samo par sastojaka i jednostavan način pripreme kako bi stvorio savršenstvo na tanjiru.

- Što sam stariji, to više shvatam istinu: što je jelo jednostavnije, to je izuzetnije. Nikad ne koristim više od tri različita sastojka . Volim da uđem u kuhinju i da znam da su jela prepoznatljiva i da sastojci u njima lako mogu da dođu do izražaja – rekao je kuvar u jednom intervjuu.

Robušon je postao poznat već početkom osamdesetih godina kada je otvorio svoj prvi restoran Žamin. Kuvar je tada imao samo 36 godina, a njegov restoran je već sledeće godine dobio prvu Mišelinovu zvezdicu.

1989. godine, Mišelinov rival, kulinarski vodič Gault Millau, dodelio je Robušonu titulu “kuvar veka”.

Robušon

Otprilike u to vreme, ambiciozni škotski kuvar, Grodon Remzi, pridružio se kuhinji njegovog restorana.

Robušon je kasnije rekao da je Remzi bio talentovan kuvar, ali da je imao  tešku narav i da nije lako prihvatao kritike.

- Rekao sam Gordonu da ne ume da spremi languini raviole. Reagovao je veoma arogantno. Toliko me je iznervirao da sam bacio tanjir na njega. To je bio jedini tanjir koji sam ikada bacio u svojoj karijeri – prepričavao je Robušon.

Remzi izgleda nema negativnih sećanja na slavnog kuvara, jer je na Instagramu postavio post sledeće sadržine:

- Izgubili smo kuma Mišelina, najodlikovanijeg kuvara na svetu koji nas je uvek terao da budemo bolji. Čak i u snu. Hvala majstore, Bog te blagoslovio – reči su kojima se Remzi oprostio od svog mentora.

1995. godine, pedesetogodišnji Robušon odlučio je da se penzioniše i usmerio je svoju pažnju ka francuskoj televiziji gde je bio domaćin nekoliko kulinarskih emisija.

Ipak, njegova ljubav prema kuvanju bila je toliko jaka da se kuvar posle samo par godina vratio u ugostiteljske vode, planirajući da otvori pristupačnije bistroe inspirisane japanskim suši šankovima.

Tokom vremena, trendovi u kulinarstvu su se menjali, a Robušon je usvojio jedan od njih – kreiranje zdravih jela. Prošle godine, kuvar je otkrio da je smršao 27 kilograma kada je izbacio puter i ulje iz svoje ishrane zbog visokog holesterola, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Robušon će ostati zapamćen u kulinarskoj istoriji sveta, a njegova vizija živeće i dalje kroz 12 franšiza njegovog restorana L'Atelier širom sveta, kao i kroz nove generacije i školu kuvanja koju je osnovao u svom rodnom gradu.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...