Letnje vrućine su već počele, a ove začine treba da izbegavate tokom toplih dana

08/06/2018

Zanimljivosti

Začini

Iako kalendarski gledano leto još nije počelo, to se ne može reći po visokim temperaturama koje su pogodila Beograd. I do se trudimo da se rashladimo sladoledima i ledenim pićima, često predvidimo jednu bitnu stvar koja može dodatno da nas zagreje - začini u hrani. 
Naravno, nijedno jelo nije kompletno bez začina. Začini su ti koji daju šarm i dušu svakom jelu koje izađe iz kuhinje. Na osnovu njihove raspodele i arome koje daju, može se oceniti da li je domaćica vrsna kuvarica ili ipak treba još malo da se uvežba.

Iako ne postoji pravilo niti sezona kada se koristi koji začin, treba da budete oprezni sa njima u toplim danima. Neki od njih vam mogu dodatno otežati već jedva podnošljive letnje vrućine. Vreo talas koji nas je zapljusnuo izgleda ne planira da se povuče, pa ne bi bilo loše da tokom sparnih dana izbegavate da koristite ove začine.

Mlevena paprika

Aleva paprika je jedan od najomiljenijih začina svih koji vole ljutkasti ukus. Baš ta ljutina je razlog da je izbegavamo kada je u hladu 30 stepeni. Vaše telo dobiće dodatno zagrejavanje ukoliko u jelo stavite mlevenu papriku, tako da ovaj začin nikako nije dobar izbor za letnji obrok.

Mlevena paprika

Čili u prahu

Mmm, egzotični čili. Prefinjeni začin koji svako jelo čini ukusnijim i sočnijim, ali i dosta ljućim. Iako je odličan za zagrejavanje u hladnim danima, na visokim temperaturama neće prijati vašem telu. Osećaćete se još toplije i dodatno ćete se znojiti. Ostavite ovaj začin dok temperatura ne opadne za neki stepen.

Čili

Đumbir

Đumbir je postao neizostavan sastojak čajeva, limunada, šejkova i smutija. Njegova megapopularnost ne jenjava i zadnjih godina može se naći u svemu. Đumbir ima specifičan šmek i jako je zdrav, ali njegov unos mora biti kontrolisan. Nije idealan za konzumaciju leti jer može da oteža vrele dane.

Đumbir

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...