MAGAREĆI SIR proizvodi se u Srbiji i jedan je od najskupljih na svetu

01/11/2017

Zanimljivosti

Magareći sir

Srbi su u svetu poznati kao veliki gurmani. Na našoj trpezi nalaze se mnoge đakonije, a meze je predjelo bez koga se ne može. Svako dobro meze podrazumeva dobar sir, a u našem podneblju ima zaista odličnih.

Ipak, većina ne košta 1000 evra po kilogramu kao ovaj “magareći” sir.

Kao što mu samo ime kaže “magareći” sir pravi se od magarećeg mleka, a prirodni rezervat Zasavica blizu Beograda, postao je poznat upravo po njemu. Direktor rezervata, Slobodan Simić, proizvodi ovaj sir koji se nalazi na listi najskupljeg sira na svetu. 

Magareći sir je sa spiska najskupljih sireva potisnuo švedski sir od mleka losa koji košta 850 evra po kilogramu, kao i sir od retke vrste krava iz Italije koje mleko daju samo tokom maja i juna.

Za jedan kilogram “magarećeg” sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka tako da bismo rekli da je njegova skupoća opravdana - zamislite samo koliko je teško izmusti magaricu.

Muženje magarice

Navodno, magareće mleko sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka, sadrži brojne antialergene i ima nizak procenat mlečne masti, pa je samim tim i magareći sir mnogo zdraviji za konzumiranje od drugih vrsta sireva.

Magarice proizvode mleko samo dok doje svoje mlade, a to je jednom godišnje. Magarice su trudne čak godinu i 15 dana, tako da u tom periodu nema laktacije. Zbog velikog truda i vremena koje je potrebno da se pribavi magareće mleko, “magareći” sir je toliko na ceni. Zvanični naziv ovog sira je “Pule”, u čast mladuncima magarca.

- Proizvodnja sira “Pule” je veoma skupa, zato što u rezervatu ima samo 140 magarca, od kojih samo desetina može da proizvede mleko. Ono što nas čini posebno ekskluzivnim, jesto to da jedini na svetu možemo da napravimo magareći sir – rekao je Simić.

Ovaj sir možete kupiti u lepo dizajniranoj kutijici koja sadrži 50 grama i košta 50 eura.

Ekipa BBC-ja radila je reportažu o ovom siru, njegovoj proizvodnji i navela ga je kao jedan od najkvalitetnijih i najskupljih sireva na svetu, a i mnogi svetski časopisi pisali su o njemu.

Prošle godine šuškalo se da je kilogram “Pule” sira prodan u Las Vegasu za neverovatnih 3000 dolara po kilogramu.

Nema sumnje da je ovaj sir prava inovacija koja je našu zemlju stavila na prvo mesto na gastronomskoj mapi sveta.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...