MALI TRIKOVI: Kako da znate da li je riba SVEŽA

17/02/2018

Zanimljivosti

Sveža riba

Iako smo mi mesožderska zemlja, što je nedavno istraživanje i dokazalo, riba je takođe zastupljena na našoj trpezi. Tome su doprineli brojni postovi koji traju i po nekoliko meseci, a koje mnogo ljudi poštuje.
Osim posta, ribu bi svi trebali bar jednom nedeljno da uvrstimo u ishranu.
Ona sadrži pregršt vitamina, a malo masti i zdrava je kako god da je spremite, što nije slučaj sa svim vrstama mesa.
Današnje pijace i prodavnice su mnogo opremljenije, pa svežu ribu, kako slatkovodnu tako i morsku, možete kupiti svaki dan.
Ipak, treba znati prepoznati koja riba je sveža, a mi vam pomažemo u tome.

ZNACI DA JE RIBA SVEŽA

Prvi korak pri kupovini ribe je da ispitate njenu kožu. Ukoliko je ona svetle boje, a krljušt se presijava, to je pouzdan znak da se radi o svežoj ribi.
Što se površina manje sjaji, to je znak da je manje sveža. Od one koja se uopšte ne presijava, bežite kao đavo od krsta, jer je to siguran pokazatelj da je riba izdahnula možda i pre nekoliko dana i da joj nije mesto na vašem tanjiru.
Kada dotaknete ribu, njeno meso treba da bude čvrsto, tako da na njemu ne ostaju udubljenja prilikom dodira.
Oči ribe takođe otkrivau njenu svežinu – ukoliko su sive i mutne, znači da stoji već neko vreme i da je izgubila svoju svežinu.
Miris ribe je specifičan, ali ako imate dobar njuh, i po njemu možete odrediti kada je riba izvađena iz vode. Ako osetite da odiše kiselkastim zadahom, to je siguran znak da riba nije sveža.
Iako svaki od ovih načina pokazuje da li je riba friška li ne, najsigurniji ćete biti ako sve ispunjava sve ove uslove.
Dakle, sveža riba ima svetlu kožu koja se presijava, bistre oči, čvrsto meso i ne miriše na kiselkasto.
Sveža riba

Ukoliko volite ribu, ali ne volite miris njenog spremanja koji je teško izbaciti iz kuće ili vas zamara čišćenje sitnih koščica, imamo rešenje za vas. Prepustite se stručnim rukama renomiranog restorana Sent Andrea koji je specijalizovan za ribu. Njihove namirnice su garantovano sveže, bilo da se radi o ribi iz reke ili iz mora.
Ovde nećete morati da brinete da li ste izabrali svež primerak, da li ste ga dobro pripremili i da li ste izvadili sve kosti – iskusni kuvari pobrinuće se da na vaš tanjir postave samo najbolje spremljene komade koji se tope ustima.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...