MALI TRIKOVI: Kako da znate da li je riba SVEŽA

17/02/2018

Zanimljivosti

Sveža riba

Iako smo mi mesožderska zemlja, što je nedavno istraživanje i dokazalo, riba je takođe zastupljena na našoj trpezi. Tome su doprineli brojni postovi koji traju i po nekoliko meseci, a koje mnogo ljudi poštuje.
Osim posta, ribu bi svi trebali bar jednom nedeljno da uvrstimo u ishranu.
Ona sadrži pregršt vitamina, a malo masti i zdrava je kako god da je spremite, što nije slučaj sa svim vrstama mesa.
Današnje pijace i prodavnice su mnogo opremljenije, pa svežu ribu, kako slatkovodnu tako i morsku, možete kupiti svaki dan.
Ipak, treba znati prepoznati koja riba je sveža, a mi vam pomažemo u tome.

ZNACI DA JE RIBA SVEŽA

Prvi korak pri kupovini ribe je da ispitate njenu kožu. Ukoliko je ona svetle boje, a krljušt se presijava, to je pouzdan znak da se radi o svežoj ribi.
Što se površina manje sjaji, to je znak da je manje sveža. Od one koja se uopšte ne presijava, bežite kao đavo od krsta, jer je to siguran pokazatelj da je riba izdahnula možda i pre nekoliko dana i da joj nije mesto na vašem tanjiru.
Kada dotaknete ribu, njeno meso treba da bude čvrsto, tako da na njemu ne ostaju udubljenja prilikom dodira.
Oči ribe takođe otkrivau njenu svežinu – ukoliko su sive i mutne, znači da stoji već neko vreme i da je izgubila svoju svežinu.
Miris ribe je specifičan, ali ako imate dobar njuh, i po njemu možete odrediti kada je riba izvađena iz vode. Ako osetite da odiše kiselkastim zadahom, to je siguran znak da riba nije sveža.
Iako svaki od ovih načina pokazuje da li je riba friška li ne, najsigurniji ćete biti ako sve ispunjava sve ove uslove.
Dakle, sveža riba ima svetlu kožu koja se presijava, bistre oči, čvrsto meso i ne miriše na kiselkasto.
Sveža riba

Ukoliko volite ribu, ali ne volite miris njenog spremanja koji je teško izbaciti iz kuće ili vas zamara čišćenje sitnih koščica, imamo rešenje za vas. Prepustite se stručnim rukama renomiranog restorana Sent Andrea koji je specijalizovan za ribu. Njihove namirnice su garantovano sveže, bilo da se radi o ribi iz reke ili iz mora.
Ovde nećete morati da brinete da li ste izabrali svež primerak, da li ste ga dobro pripremili i da li ste izvadili sve kosti – iskusni kuvari pobrinuće se da na vaš tanjir postave samo najbolje spremljene komade koji se tope ustima.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...