MAMA, HOĆU I JA DA KUVAM: 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

18/11/2017

Zanimljivosti

Kuvanje citrusa

Većina dece želi da bude uključeno u sve što njihovi roditelji rade. Oni su tu da “pomognu” u svakoj aktivnosti, što može biti slatko, ali i pomalo frustrirajuće jer obično njihovo pomaganje izazove više štete nego koristi.
Kada vaše dete želi da vam pomogne u kuhinji, imamo 5 jednostavnih načina kako da ga uposlite tako da zaista bude korisno umesto da vam pravi dupli posao.

Mali degustator

Najlakši posao koji možete da date detetu u kuhinji je da bude degustator. Neka sedne na stolicu i s vremena na vreme mu dajte da proba to što kuvate. Osim što će se dete osećati uključeno i kao da mu je poveren bitan zadatak, takođe će vam dati i korisne povratne informacije o jelu i da li je previše/premalo začinjeno.

Priprema sastojaka

Ukoliko je vaše dete još uvek malo da bi baratalo nožem, možete mu dodeliti posao pripreme nekih namirnica, poput ljuštenje jagoda, ljuštenje mandarina, pranje povrća ili voća.

Kuvanje sa decom

Merenje namirnica

Obzirom na to da su tačne mere sastojaka ključne u kuvanju, učenje dece kako to da rade može da pospeši njihovu sposobnost da prate pisane recepte. Ako još ne zna da čita, obeležite mu floroscentnom nalepnicom meru koju treba da izmeri.

Mešanje

Mešanje je jedan od lakših kulinarskih poslova. Bilo da mešate smesu za kolače, mutite par jaja ili pravite sos, deca obožavaju da stave svoje ručice na varjaču ili špatulu. Kako bi izbegli prosipanje smese ukoliko se vaše dete previše žustro unese u mućenje, sastojke stavite u što veću činiju.

Deca kuvaju

Ceđenje citrusa

Malo isceđenog limuna ili limete može da osveži svako jelo, a ceđenje je veoma lak posao koji vaše dete može da obavi bez problema. Samo prepolovite limun ili limetu pre nego što ga date detetu i pokažite mu kako funkcioniše cediljka.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...