MAMA, HOĆU I JA DA KUVAM: 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

18/11/2017

Zanimljivosti

Kuvanje citrusa

Većina dece želi da bude uključeno u sve što njihovi roditelji rade. Oni su tu da “pomognu” u svakoj aktivnosti, što može biti slatko, ali i pomalo frustrirajuće jer obično njihovo pomaganje izazove više štete nego koristi.
Kada vaše dete želi da vam pomogne u kuhinji, imamo 5 jednostavnih načina kako da ga uposlite tako da zaista bude korisno umesto da vam pravi dupli posao.

Mali degustator

Najlakši posao koji možete da date detetu u kuhinji je da bude degustator. Neka sedne na stolicu i s vremena na vreme mu dajte da proba to što kuvate. Osim što će se dete osećati uključeno i kao da mu je poveren bitan zadatak, takođe će vam dati i korisne povratne informacije o jelu i da li je previše/premalo začinjeno.

Priprema sastojaka

Ukoliko je vaše dete još uvek malo da bi baratalo nožem, možete mu dodeliti posao pripreme nekih namirnica, poput ljuštenje jagoda, ljuštenje mandarina, pranje povrća ili voća.

Kuvanje sa decom

Merenje namirnica

Obzirom na to da su tačne mere sastojaka ključne u kuvanju, učenje dece kako to da rade može da pospeši njihovu sposobnost da prate pisane recepte. Ako još ne zna da čita, obeležite mu floroscentnom nalepnicom meru koju treba da izmeri.

Mešanje

Mešanje je jedan od lakših kulinarskih poslova. Bilo da mešate smesu za kolače, mutite par jaja ili pravite sos, deca obožavaju da stave svoje ručice na varjaču ili špatulu. Kako bi izbegli prosipanje smese ukoliko se vaše dete previše žustro unese u mućenje, sastojke stavite u što veću činiju.

Deca kuvaju

Ceđenje citrusa

Malo isceđenog limuna ili limete može da osveži svako jelo, a ceđenje je veoma lak posao koji vaše dete može da obavi bez problema. Samo prepolovite limun ili limetu pre nego što ga date detetu i pokažite mu kako funkcioniše cediljka.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...