MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI: Srećan Vam Božić!

08/01/2018

Novosti

Badnjak

7. januar je dan kada se proslavlja najbitniji pravoslavni praznik – Božić.
Dan kada se rodio Isus Hrist se proslavlja tri dana, a obeležava se nizom običaja. Proslavlja se u krugu porodice i u crkvi.

Prva osoba koja ulazi u kuću za ovaj praznik naziva se polažajnik, a po pravilu je to mladi muškarac, član porodice ili blizak prijatelj. Za njega se spremaju posebni pokloni jer on simbolizuje tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka kada se Isus rodio.

Česnica

Božićna česnica je zvezda Božićne trpeze. Ova pogača pravi se od brašna, vode i masti, a u testo se ubacuje novčić. Pogača se deli među ukućanima, a onom kome zapadne novčić po verovanju biće srećan cele godine. U nekim domaćinstvima, osim novčića, u česnicu se ubacuje i delić badnjaka i drena.

Za Božić se uobičajeno jede meze,praseće ili jagnjeće pečenje, ruska salata i sarme. Po starom verovanju na ovaj dan ne treba se jesti živinsko meso jer pernate životinje navodno predstavljaju nazadovanje.

Božićna trpeza

Pošto smo se podsetili najosnovnijih pravila ovog praznika, vreme je da vam poželimo SREĆAN BOŽIĆ i da vam donese puno sreće, zdravlja i veselja.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...