MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI: Srećan Vam Božić!

08/01/2018

Novosti

Badnjak

7. januar je dan kada se proslavlja najbitniji pravoslavni praznik – Božić.
Dan kada se rodio Isus Hrist se proslavlja tri dana, a obeležava se nizom običaja. Proslavlja se u krugu porodice i u crkvi.

Prva osoba koja ulazi u kuću za ovaj praznik naziva se polažajnik, a po pravilu je to mladi muškarac, član porodice ili blizak prijatelj. Za njega se spremaju posebni pokloni jer on simbolizuje tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka kada se Isus rodio.

Česnica

Božićna česnica je zvezda Božićne trpeze. Ova pogača pravi se od brašna, vode i masti, a u testo se ubacuje novčić. Pogača se deli među ukućanima, a onom kome zapadne novčić po verovanju biće srećan cele godine. U nekim domaćinstvima, osim novčića, u česnicu se ubacuje i delić badnjaka i drena.

Za Božić se uobičajeno jede meze,praseće ili jagnjeće pečenje, ruska salata i sarme. Po starom verovanju na ovaj dan ne treba se jesti živinsko meso jer pernate životinje navodno predstavljaju nazadovanje.

Božićna trpeza

Pošto smo se podsetili najosnovnijih pravila ovog praznika, vreme je da vam poželimo SREĆAN BOŽIĆ i da vam donese puno sreće, zdravlja i veselja.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...