Miris domaćih srpskih sarmi i ćevapa u srcu Čikaga

24/08/2018

Zanimljivosti

Čikago

Poznat je da je Čikago američka metropola koja ima najviše iseljenika sa prostora SFRJ. Obzirom na veliku populaciju Jugoslovena, nije teško naći restorane sa tradicionalnim jelima poput sarmi i gibanice. Ipak, ono što jeste pomalo neočekivano je da se oni nalaze u samom centru Čikaga.

Restorani "Divajn", "Beograd", "Župa", "Bel Ami" samo su neki od srpskih restorana krase centar i predgrađe Čikaga.
Tako jela srpske nacionalne kuhinje u kojima možete uživati u najboljim beogradskim tradicionalnim restoranima, možete jesti i hiljadama kilometara daleko od doma, spremljenih po istim recepturama.

Miris gurmanskih pljeskavica, sarmi, gibanica, ćevapa, Karađorđeve šnicle, bureka, ajvara, ali i domaće rakije prožimaju sam centar “vetrovitog grada”, a retko ko im može odoleti. Iako najveći broj stalnih gostiju čine ljudi sa prostora bivše SFRJ, i ostali građani Čikaga često svraćaju u srpske restorane i oduševljavaju se našim nacionalnim specijalitetima.

Za restoran i kafe "Beograd" iseljenici sa naših prostora imaju samo reči hvale. Tvrde da je hrana toliko ukusna i autentična, da se osećaju kao da su kod kuće, u svojoj domovini. U ovom restoranu rade samo Srbi i Srpkinje, a čitav ambijent je prijatan i domaćinski.

Restoran Beograd u Čikagu

Nedaleko od pomenutog restorana nalazi se klub "Divajn". Ovde vikendom često gostuju srpski bendovi, koji sviraju najbolje hitove YU roka – pesme Bijelog dugmeta, Riblje čorbe, Azre, Partibrejkersa itd.

Ukoliko preferiraju drugu vrstu muzike, naši iseljenici u Čikagu takođe imaju mesto gde mogu slušati narodnu muziku – restoran Župa”.
Ovaj restoran pravi je dokaz da život u drugoj zemlji ne može promeniti navike i temperament iseljenika iz bivše Juge. Osim izvrsne hrane, ovaj restoran služi i prvoklasnu domaću rakiju, pa se u ovom restoranu često popije po koja čašica više, baš kao što i ide uz hitove narodne muzike.

Za nešto mirniju varijantu, kafenisanje sa prijateljima ili družnje uz hladno pivo, tu je kafe “Bel Ami”.

Lepo je kada u stranoj zemlji naiđete na mesto koje vas podseća na domovinu i gde se, bar na tren, osećate kao kod kuće. Mnogi su otišli u inostranstvo u potrazi za boljim životom, ali nostalgija je veoma teško breme. Zato je lepo videti da su stanovnici sa naših prostora “pokorili” centar Čikaga i  da su baš restorani sa srpskom nacionalnom kuhinjom jedni od najboljih u njemu.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...