MISTERIOZNI PINJOLI: Namirnica koja se sve češće pojavljuje na restoranskim jelovnicima

12/04/2017

Zanimljivosti

Pinjoli

Da li vam se možda nekada desilo da čitate restoranski jelovnik i da ne znate šta je neki sastojak? Nama jeste i to upravo sa pinjolima. Primetili smo da se pojavljuju na sve više menija, pa smo rešili da se malo informišemo o njima i uputimo naše čitaoce šta su one u stvari i kako se koriste.

Pinjoli su zapravo jestiva semena bora. Iako mnoge sorte borova proizvode jestive semenke, samo oko 20 vrsta bora proizvodi seme koje je dovoljno veliko za ljudsku upotrebu. Pinjole je lako naći, ali su nešto skupi. Pinjoli su veoma hranljiva, ukusna semena.

Pinjoli su vrsta orašastih plodova. To je ustvari jestivo semenje bora. Naravno, ne proizvode svi borovi pinjole - samo oko 20 vrsta bora proizvodi seme koje je pogodno za ljudsku ishranu.
Iako ih je lako naći, teško ih je skupiti, pa su zato malo skuplji. Tako i za jela koja ih sadrže morate odvojiti više novca. Na primer, špagete u gorgonzola sosu sa pinjolma, platićete skoro 20% više nego one bez njih.

Pinjoli

Pinjoli imaju veliku kalorijsku vrednost (30gr ima skoro 200 kalorija), ali su i pored toga izuzetno zdravi. Čine vredan dodatak ishrani, jer su odličan izvor vitamina i minerala.
Kao i drugi orašasti plodovi, i pinjoli su dobar izvor proteina. Jedna porcija pinjola sadrži čak 4 grama proteina, pa su odlična zamena za sve koji ne konzumiraju meso i mesne prerađevine.

Osim proteina sadrže i mnoge važne, zdrave hranljive materije. Jedna porcija će obezbediti sledeće preporučene dnevne količine vitamina i minerala: gvožđe 8%; magnezijum 20%; fosfor 16%; kalijum 4%; cink 12%; bakar 20%; mangan 120%; tiamin 6%; riboflavin 4%; niacin 6%; folati 4%; holin 4%; vitamin E 15%.

Možete ih jesti i sirove, ali zbog specifičnog ukusa, najbolje ih je kombinovati u sosevima. Npr. odlično idu uz pesto sos ili bešamel.

Ako ni vi niste kao i mi znali tačno šta su pinjoli, sad imate sve informacije o njima, pa sledeći put kada vidite jelo koje ih sadrži možete da odlučite da li želite da ga naručite ili ne. Obzirom da su ovako zdrave, mi sigurno hoćemo.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...