MOLBA FRANCUSKOG KUVARA: Pustite me da se odreknem Mišelinovih zvezdica!

30/09/2017

Zanimljivosti

Sebastijan Bras

Za većinu kuvara dobijanje Mišelinove zvezdice predstavlja ostvarenje životnog sna i ultimativno priznanje njihovog talenta i umeća.

Ipak, francuski kuvar Sebastijan Bras, čiji poznati restoran Le Suquet ima tri Mišelinove zvezdice već više od decenije, šokirao je elitu ugostiteljstva kada je izjavio da bi voleo da se ne pojavi u Mišelinovom vodiču za 2018. godinu.

Bras je svoju molbu obrazložio time da ne može više da se nosi sa pritiskom održavanja standarda koji se očekuju od njega kao nosioca tri Mišelinove zvezdice.

- Odlučio sam da započnem novo poglavlje u svojoj karijeri bez nagrade Mišelinovog vodiča, kako bih se bez presije prepustio strasti kuvanja – rekao je on.

Le Suquet  je poznat kao vrhunski restoran idilično smešten u Lagioleu, u ogrugu Aubrak na jugu Francuske. Smešten je u sam vrh francuskog ugostiteljstva, a prepoznatljiv je po vegeterijanskom jelu Gargoiljou - remek delu Brasovog oca, Mišela Brasa, koji takođe radi rame uz rame sa sinom u restoranu.

Sebastijan i Mišel Bras

- Nastaviću da se bavim profesijom koju volim, da delim ukuse Aubraka koji je izvor moje inspiracije i kreativnosti – dodao je Bras u svom videu koji je podelio na socijalnim mrežama i putem koga je rekao da se odriče Mišelinovih zvezdica.

Mišelinovi inspektori mogu u bilo kom momentu da dođu u iznenadnu inspekciju, i Bras želi da se odrekne te vrste stresa.
Na kraju video sniimka, Bras kaže da želi da nastavlja da čini svoje goste srećnim i dalje im pruža vrhunsku hranu i uslugu, ali da želi da se oslobodi pritiska Mišelinove organizacije.

- Želim da se osećam potpuno slobodno, a ne za svako jelo koje napravim da se pitam da li je dovoljno dobro za Mišelinove sudije – zaključio je Bras.

Još uvek nije poznato da li će Mišelinov vodič uslišiti njegovu želju i izostaviti ovaj restoran iz svog izdanja za iduću godinu. Pregledali su kuvarev zahtev, ali još nisu odlučili da li će ispoštovati njegovu molbu.

- Mišelinov vodič nije tu za restorane, već za goste – rekla je Mišelinova predstavnica Kler Dorland Klauzel.

Ukoliko restoran  Le Suquet nastavi da radi istim kvalitetom, tehnički biće protiv Mišelinovih etičkih načela da ga ne uvrste u svoj vodič.

Ipak, ukoliko Brasov zahtev bude usvojen, on kaže da će “nastaviti da radi mirno, bez tenzije”.

Ovo nije prvi put da se neki kuvar odriče ovog prestižnog priznanja - setimo se samo belgijske kuvarice Karen Kejgnart koja je odbila Mišelinovu zvezdu.
Izgleda da Mišelinova zvezdica stvara veliku presiju kod kuvara i osoblja restorana, i da je u poslednje vreme ova nagrada više kletva nego blagoslov.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...