NASMEJTE SE I DOPUNITE ČAŠU: Nova studija pokazala da je CRNO VINO dobro za ZUBE I DESNI

24/02/2018

Novosti

Crno vino

Osim toga što ima dosta zdravstvenh benefita, čaša crnog vina tako dobro ide uz ručak ili večeru, pogotovo kada ste u restoranu.
Sada u njemu možete uživati bez brige, jer iako trenutno potamnjuje vaše zube, ono je ustvari veoma zdravo za desni i sprečava propadanje zuba, tvrdi nova studija.

Tim istraživača iz Španije otkrio je da crno vino sadrži polifenol. To je mikronutrijent koji smanjuje prisustvo loših bakterija koje izazivaju dentalni plak, karijes, i bolesti desni.

Studija je dopunila predhodna istraživanja o benefitima crnog vina, koja su dokazala da u umerenim količinama ono pogoduje kardiovaskularnom sistemu, smanjuje rizik od dijabetesa i generalno produžava životni vek.

Crno vino

Ova studija bi eventualno mogla da promeni navike u održavanju oralne higijene, ali pre toga istraživači naglašavaju  da je potrebno sprovesti detaljnije analize kako bi se utvrdilo zašto se loše bakterije uopšte nakupljaju u ustima.

Skeptici se već javljaju i objašnjavaju da ova studija nije podstrek ljudima da navale na crno vino.

Crno vino

- Kisela struktura vina znači da ono ako se unese u velikoj količini može da ošteti gleđ zuba. Dok se benefiti ovog istraživanja ne dokažu klinički, pijte crno vino umereno, kako bi smanjili rizik od zubne erozije – smatra profesor Dejmijen Vamsli, savetnik Britanskog zubarskog društva.

Ukoliko niste neki vinopija, i druge namirnice poput kafe, zelenog čaja, limunade, borovnica, malina, kivija, crnog grožđe i višnjanja, takođe sadrže polifenole koji su potrebni za zdravlje zuba i desni.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...