NASMEJTE SE I DOPUNITE ČAŠU: Nova studija pokazala da je CRNO VINO dobro za ZUBE I DESNI

24/02/2018

Novosti

Crno vino

Osim toga što ima dosta zdravstvenh benefita, čaša crnog vina tako dobro ide uz ručak ili večeru, pogotovo kada ste u restoranu.
Sada u njemu možete uživati bez brige, jer iako trenutno potamnjuje vaše zube, ono je ustvari veoma zdravo za desni i sprečava propadanje zuba, tvrdi nova studija.

Tim istraživača iz Španije otkrio je da crno vino sadrži polifenol. To je mikronutrijent koji smanjuje prisustvo loših bakterija koje izazivaju dentalni plak, karijes, i bolesti desni.

Studija je dopunila predhodna istraživanja o benefitima crnog vina, koja su dokazala da u umerenim količinama ono pogoduje kardiovaskularnom sistemu, smanjuje rizik od dijabetesa i generalno produžava životni vek.

Crno vino

Ova studija bi eventualno mogla da promeni navike u održavanju oralne higijene, ali pre toga istraživači naglašavaju  da je potrebno sprovesti detaljnije analize kako bi se utvrdilo zašto se loše bakterije uopšte nakupljaju u ustima.

Skeptici se već javljaju i objašnjavaju da ova studija nije podstrek ljudima da navale na crno vino.

Crno vino

- Kisela struktura vina znači da ono ako se unese u velikoj količini može da ošteti gleđ zuba. Dok se benefiti ovog istraživanja ne dokažu klinički, pijte crno vino umereno, kako bi smanjili rizik od zubne erozije – smatra profesor Dejmijen Vamsli, savetnik Britanskog zubarskog društva.

Ukoliko niste neki vinopija, i druge namirnice poput kafe, zelenog čaja, limunade, borovnica, malina, kivija, crnog grožđe i višnjanja, takođe sadrže polifenole koji su potrebni za zdravlje zuba i desni.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...