Ne bacajte KORU OD POMORANDŽE: Evo tri načina na koji možete da je iskoristite

23/02/2018

Zanimljivosti

Pomorandža

Pomorandža je jedno od omiljenog voća tokom svih godišnjih doba. U ovo hladno vreme veoma je korisno jesti je jer sadrži dosta vitamina C, koji je neophodan u borbi protiv virusa i prehlada koje vrebaju na svakom koraku.
Ipak, nije samo njeno „meso“ zdravo i hranjivo – pomorandžina kora sadrži čak 200 puta više vlakana i 2 puta više kalorija nego sama pomorandža.

Obzirom na način transporta i štetnih agenasa te vrednosti se dosta smanjuju, pa se ni ne preporučuje da koristite celu koru svežu. Zato vam predstavljamo 3 načina na koji možete bezbedno iskoristiti pomorandžinu koru.

ČAJ OD SUŠENE POMORANDŽINE KORE

Osvežavajući i vrlo ukusan čaj od pomorandžine kore možete napraviti vrlo jednostavno.
Prvi korak je da osušite koru od pomorandže.
Celu pomorandžu dobro operite rastvorom koji ćete napraviti tako što ćete u šolji vode pomešati jednu kašiku belog sirćeta i kašiku limunovog soka. Ovom mešavinom dobro istrljajte pomorandžu, a potom je ogulite. Koru stavite u teglu i ostavite je da se suši na hladnom i mračnom mestu nekoliko meseci. Kada se dobro osuše, pomorandžine kore samo prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, posle čega će biti spreman za konzumiranje.
Ukoliko ne želite sami da sušite pomorandžinu koru, možete je kupiti i u gotovoj hrani.

Čaj od pomorandžine kore

KAO ZAČIN

Dašak pomorandže je nešto što daje dašak svežine i egzotičan ukus svakom slatkišu. Vrlo lako začin u prahu od pomorandžine kore možete nastaviti sami. Za to vam je potrebna sušena kora od pomorandže, a već smo vam u predhodnim odeljku objasnili kako možete da je osušite ili možete da je kupite u prodavnici zdrave hrane.
Kada je napravite ili nabavite, osušenu koru sameljite, stavite u teglu i čuvajte začin u frižideru.
Kolače koje pospete pomorandžinim prahom imaće sjajan ukus, možete ga dodati u mleko ili jogurt, a ako volite smutije možete ga dodati u vaš omiljeni šejk.

Prah od pomorandžine kore

KAO OSVEŽIVAČ PROSTORIJE

Već je poznato da pomorandže divno mirišu. Zato u zimskim mesecima mnogi stavljaju pomorandžinu koru na radijatore kako bi njen miris osvežio prostoriju.
To nije loš način, ali možete napraviti i bolji. Kore pomorandže prelijte sa pola litre vode i ostavite ih potopljene preko noći da ispuste sokove. Potom tu mešavinu ulijte u bočicu sa raspršivačem i voala – dobili ste potpuno prirodni i mirisni osveživač prostorije.

Kora od pomorandže

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...