NE, NIJE NAUČNA FANTASTIKA: Ovi naučnici našli su način da TELEPORTUJU UKUS limunade

15/11/2017

Zanimljivosti

Limunada

Zamislite svet u kome možete da skuvate jelo i da njegov ukus pošaljete bilo kome putem interneta. Po nalazima tima naučnika iz Singapura i Amerike, ova ideja nije samo naučna fantastika – oni su uspeli da „teleportuju“ ukus limunade putem senzora i posebno dizajnirane čaše.

Ideja o „teleportaciji limunade“, kako je naučnici nazivaju, zvuči fascinantno. Ipak, način na koji su oni uspeli da urade je čak i fascinantnija: Jedina tehnologija korišćena da podstakne ukus primaoca je LED osvetljenje i električna stimulacija.

Prvo, senzor se stavi u čašu limunade i meri njenu boju i pH vrednosti. Senzor se potom uključi u internet rider koji šalje te podatke onome ko želi da „proba“ limunadu. Veoma je bitno da ta osoba ima poseban, ručno napravljeni konektor na drugom kraju – specijanu čašu. Čaša koja je napunjena samo sa vodom, prima transmisiju, RGB LED svetla stimulišu boju pića, a elektrode koje se nalaze u delu na koji primaoc stavlja usne stimulišu čula ukusa da osećaju isti nivo kiselosti kao što je limunada.

Sprava za teleportovanje ukusa limunade

- Ukus je odgovoran za to kako doživljavamo hranu i pića u svom umu, a naš mozak sklapa ideju o određenoj namirnici od multi senzoralnih informacija koje prima poput izgleda, ukusa i mirisa jela ili pića. Preklapanjem i stimulacijom čula ukusa i omogućavanjem korisnicima da kontrolišu ove atribute kroz mobilnu aplikaciju, smatramo da se ukus nečega može podesiti po njihovim preferencijama – rekla je Nimeša Ranasinge, glavna naučnica istraživanja.

Istraživači su izjavili da su uređaj za „teleportaciju ukusa“ testirali u kontrolisanom okruženju i da nisu našli nikakvu razliku između prave i virtualne limunade, kada su uporedili povratne informacije o ukusu limunade pošiljaoca i primaoca.

Možda ne postoji način da nekome virtualno pošaljete limunadu kada je bolestan na drugom kraju sveta, ali zahvaljujući nauci sada mu možete poslati njen ukus.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...