NE, NIJE NAUČNA FANTASTIKA: Ovi naučnici našli su način da TELEPORTUJU UKUS limunade

15/11/2017

Zanimljivosti

Limunada

Zamislite svet u kome možete da skuvate jelo i da njegov ukus pošaljete bilo kome putem interneta. Po nalazima tima naučnika iz Singapura i Amerike, ova ideja nije samo naučna fantastika – oni su uspeli da „teleportuju“ ukus limunade putem senzora i posebno dizajnirane čaše.

Ideja o „teleportaciji limunade“, kako je naučnici nazivaju, zvuči fascinantno. Ipak, način na koji su oni uspeli da urade je čak i fascinantnija: Jedina tehnologija korišćena da podstakne ukus primaoca je LED osvetljenje i električna stimulacija.

Prvo, senzor se stavi u čašu limunade i meri njenu boju i pH vrednosti. Senzor se potom uključi u internet rider koji šalje te podatke onome ko želi da „proba“ limunadu. Veoma je bitno da ta osoba ima poseban, ručno napravljeni konektor na drugom kraju – specijanu čašu. Čaša koja je napunjena samo sa vodom, prima transmisiju, RGB LED svetla stimulišu boju pića, a elektrode koje se nalaze u delu na koji primaoc stavlja usne stimulišu čula ukusa da osećaju isti nivo kiselosti kao što je limunada.

Sprava za teleportovanje ukusa limunade

- Ukus je odgovoran za to kako doživljavamo hranu i pića u svom umu, a naš mozak sklapa ideju o određenoj namirnici od multi senzoralnih informacija koje prima poput izgleda, ukusa i mirisa jela ili pića. Preklapanjem i stimulacijom čula ukusa i omogućavanjem korisnicima da kontrolišu ove atribute kroz mobilnu aplikaciju, smatramo da se ukus nečega može podesiti po njihovim preferencijama – rekla je Nimeša Ranasinge, glavna naučnica istraživanja.

Istraživači su izjavili da su uređaj za „teleportaciju ukusa“ testirali u kontrolisanom okruženju i da nisu našli nikakvu razliku između prave i virtualne limunade, kada su uporedili povratne informacije o ukusu limunade pošiljaoca i primaoca.

Možda ne postoji način da nekome virtualno pošaljete limunadu kada je bolestan na drugom kraju sveta, ali zahvaljujući nauci sada mu možete poslati njen ukus.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...