NE ŠALITE SE SA VEGANIMA: Nesmotren potez vlasnice doveo je restoran na rub propasti

16/04/2018

Zanimljivosti

Restoran Karlini

Svi koji se bave ugostiteljskim poslom, znaju da je imidž sve. Ukusna hrana i kavlitetna usluga su preduslov za uspeh, ali slika restorana u javnosti veoma je bitna.
To je ono što je vlasnica italijanskog restorana „Karlini“ u Engleskoj, izgleda smetnula sa uma.
Grupa gostiju koja je rezervisala sto za večeru, naglasila je da su vegani. Vlasnica, koja je i glavna kuvarica, kupila sastojke i pripremila ih za  veganska jela sa menija, a gosti su naručili picu margaritu.
Revoltirana što je njen trud pao u vodu, vlasnica Lora Gudman napisala je sledeće u svom postu na društvenoj mreži Fejsbuk:

-  Zagrižena veganka (za koju sam kuvala ceo dan), otišla je na spavanje čvrsto verujući da je i dalje veganka – napisala je Lora, dodajući u predhodnom postu na Tviteru da je „zeznula veganku pre par sati“.

Post Lore Gudman

Priča je planula, a korisnici društvenih mreža su se razbesneli. Zgroženi vegani su urotili i bombardovali stranice restorana na Trip Advisoru i Googlu, sve dok nisu srozali ocenu restorana na jedinicu.
Gomila negativnih komentara preplavila je njen post, a svi su upućivali na to da vlasnica treba da se srami svog postupka, a ne njime da se hvali.

Lokalna organizacija "Telford Vegan Action" održala je čak i demonstracije ispred restorana i zahteva njegovo zatvaranje.

- S kojim pravom stavlja proizvode životinjskog porekla u vegansko jelo i još se time hvali na društvenim mrežama? - pita organizatorka.

Posteri sa njenom slikom i natpisima poput: „Ako jedete u ovom restoranu, bićete OTROVANI“, preplavili su internet.

Poster

Vlasnica nije htela da se pravda i napisala je da su gosti bili vrlo nepristojni i neuviđajni, ali nijednom se nije izvinila za svoj postupak.
Njen stav se promenio kada su stvari ozbiljno eskalirale i kada je Lora počela da prima pretnje smrću, pa se i policija uključila.
Posle toga, restoran je javno objavio izvinjenje vlasnice, koja je ujedno i glavna kuvarica:

- Veoma mi je žao zbog komentara, nisam koristila proizvode od mesa.

Lorin verenik rekao je da ona nije „začinila“ vegansku hranu mesom, kako je javnost to shvatila. Donela je gostima tačno šta su tražili – vegetarijansku picu margaritu, koja nije veganska opcija jer u sebi sadrži mocarelu, što je jasno i istaknuto na meniju. On tvrdi da je Lora verovatno napisala post posle par čaša vina, i da je htela da istakne neznanje veganke da mocarela nije veganska.
Pogrešno se izrazila, ljudi su je pogrešno shvatili i previše burno reagovali.

Lora Gudman i njen verenik

Da li je Lora stvarno dodala sastojke životinjskog porekla ili je stvarno reč o veganki koja ne zna da sir nije jedna od dozvoljenih namirnica u toj vrsti ishrane, ostaće misterija.

Rezultat je da je vlasnica toliko preplašena pretnjama da se boji da izađe iz kuće, a da je restoran nagrabusio. Srozavanje ugleda restorana i njegove ocene na najnižu, veoma je uticalo na poslovanje.
Stalni gosti ga takođe obilaze u širokom luku, a zbog ozbiljnih pretnji i zahteva veganskih organizacija, teško da će se iščupati iz ovako negativnog publiciteta.
Zbog medijskog rata protiv restorana Karlini, samo je pitanje dana kada će se zauvek zatvoriti svoja vrata.

Na stranu preterana agresivnost vegana, ovo je najbolji pokazatelj kako jedan komentar na Fejsbuku može da uništi nečije poslovanje. Kada ste vlasnik restorana morate pažljivo da koristite društvene mreže, jer i najnebitniji post može da vam se obije o glavu.
Veoma nesmotren, nepromišljen i potpuno nepotreban post dovoljan je da od najboljeg restorana napravi „rupu“ koju svi obilaze.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...