Nećete verovati koliko JEGULJA se prokrijumčari kako bi završile na tanjiru

10/03/2018

Zanimljivosti

Jegulje

Sudeći po sajtu Ocean's Eel-even, izgleda da se na stotine miliona vrednosti ukrade iz evropskih mora. Tačnije, jegulja.
Po saopštenju grupe  koja se bori za održivi razvoj jegulja, Sustainable Eel Group (SEG), bar 110 miliona mladih jegulja je prokrijumčareno iz Evrope na azijske farme jegulja od početka ove godine.

Iako ovo možda zvuči čudno i beznačajno, ilegalno lovljenje jegulja i njihovo krijumčarenje je ogroman i ozbiljan problem.

Bebe jegulja su veoma male, veličine glisti, i može lako da se uhvati veliki broj ovakvih jeguljica u samo jednom navratu. Male jegulje se potom krijumčare na farme jegulja gde rastu sve dok ne stasaju dovoljno da završe kao slasan obrok.

Jegulje

SEC apeluje na Evropsku Uniju da što pre stane na kraj ovom problemu i spreči ilegalan lov i transport jegulji iz evropskih mora, pre nego što bude kasno. Oni navode da preteran lov jegulja ugrožava vrstu čija populacija je u znatnom padu, tako svrstavajući evropske jegulje u “kritično ugroženu vrstu”.

Jegulje su svojevrstan specijalitet koji se jede u mnogim zemljama, a evropska industrija jegulja veoma je jaka i  zapošljava više od 10 000 ljudi, tako da nelegalan lov i krijumčarenje jegulja nije uopšte zanemarljiv problem.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...