NEMA VIŠE LJUŠTENJA: Sada postoje banane sa JESTIVOM KOROM

26/01/2018

Zanimljivosti

Banane

Osim što su pune nutrijenata, kora koja čuva banane čini ih jednim od najpogodnijeg voća.

Banane su voće koje skoro svi vole i jede se u mnogim zemljama. Njihova kora koja čuva nutrijente ujedno predstavlja i sjajnu ambalažu za transport, pa se banane smatraju jednim od najzahvalnijim voćem na svetu.

Ipak, šta se dešava ako je i kora jestiva?
To uskoro i sami možemo saznati, pošto je banana sa jestivom korom postala realnost. Zove se Mongee banana (čita se: mongaj) i stvorila je japanska kompanija D&T Farm.

Očigledno ne naučivši ništa iz kultne priče o Frankeštajnu, ova poljoprivredna istraživačka kompanija dovela je beskrajne potencijalne sile nauke na dohvat ruke čovečanstvu zahvaljujući tome što su stvorili Mongee – bananu sa jestivom korom.

Ovo možda zvuči kao hiperbola, ali treba uzeti u obzir metode koje je kompanija D&T koristila.
Banane obično rastu u tropskim podnebljima na oko 30 stepeni, dok sadnice Mongee banane rastu na drveću koje se čuvaju na temperaturi od minus 23 stepeni celzijusovih – na hladnoći na kojoj gotovo ništa ne raste.
One se ponovo sade pošto se odmrznu, u postupku pod nazivom "zamrznute, pa probuđene".
Navodno ovo imitira način na koji su biljke rasle tokom Ledenog doba pre 20.000 godina, a uzrokuje da banane dostignu punu zrelost za samo četiri meseca, umesto za dve godine koliko je to potrebno u normalnim uslovima.

Što je još važnije, ovim procesom se stvara tanja, jestiva kora banane.
Kako se navodi, ta kora nema mnogo ukusa, ali je prilično lako jestiva. D&T kompanija preporučuje da se banana seče sa sve korom na manje parčiće i jede parče po parče.

Banana sa jestivom korom
Sama banana je slađa i lepljivija u poređenju sa prosečnom bananom.

Ako je ova banana ono što ste oduvek želeli, moraćete malo da sačekate na nju. Osim što treba izdvojiti 5.75 dolara za samo jednu bananu, svake nedelje samo je 10 Mongee banana dostupno u prodaji i to samo u gradu Okaimi u Japanu.

Proći će neko vreme dok postanu dostupne na svetskim tržištima, ali sada su ekskluzivna roba. Što se nas tiče, možda je bolje da tako i ostane. Običnu bananu je bar lako oljuštiti, a bar znamo da nije napravljena u labaratoriji poput ove sa jestivom korom. Valjda...

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...