NOVA GODINA, NOVI POČECI: Evo šta će se jesti u 2018. godini

05/01/2018

Zanimljivosti

Hrana

Tokom prošle godine, videli smo mnogo trendova u svetu hrane koji su se smenjivali iz meseca u mesec, a svi su imali jedno zajedničko – promovisanje zdrave i veganske ishrane i hrana zanimljiva za fotografisanje i kačenje na Instagram. U tekstu „RETROSPEKTIVA: Suludi trendovi u svetu hrane koji su obeležili 2017. godinu“ osvrnuli smo se na njih, a sada je vreme da vidimo šta majstori kulinarstva predviđaju da će biti popularno u 2018. godini.

1. Hrana zdrava za stomak

 Zbog toga što je fermentisanje, konzerviranje i kiseljenje namirnica dostiglo svoj vrhunac, mnogi smatraju da će vladajući trend u svetu hrane ove godine biti hrana koja je zdrava za stomačnu floru i probavni trakt. Ovo uključuje probiotike poput kimčija, misoa i kefira, kao i prebiotike poput belog i crnog luka.

Rotkvica

2. Bezalkoholni kokteli

 Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata, kritičara hrane i medija koji se bave ovom tematikom utvrdila je da milenijumci sve više vode računa o svom zdravlju i samim tim piju manje alkohola. To pokazuju istraživanja na svetskom nivou, ali nismo baš sigurni da je takva situacija i u našoj zemlji. Svejedno, predviđanja su da će se u ovoj godini više piti raznobojni kokteli bez alkohola i smutiji.

3. Timut biber

Novi začini su uvek uzbudlivi, a timut biber iz Nepala navodno će imati primat 2018. godine. On je ljut, rezi, sa iznenađujućom primesom ukusa grejpfruta i ostavlja peckajući osećaj ljutine na nepcu, a sudeći po mišljenjima svetskih kuvara, naći će se u mnogim jelima, ali i pićima ove godine.

Timut biber

4. Čajevi

Dobra vest za sve ljubitelje čajeva je da će oni biti popularniji nego ikada. Mnogo ljudi prelazi sa kafe na čaj, a novi zanimljivi ukusi privlače i one koji ih nešto i ne preferiraju. Ukusa je bezbroj, a dodavanje začina ovo piće čini veoma interesantnim. Predviđa se da će zbog toga čajni barovi ove godine postati brojniji.

Čaj

5. Biljni proteini

  Obzirom da sve više kuvara prihvataju sastojke poput tofua i kinoe, veganstvo postaje sve rasprostranjenije. Tako će mnogi restorani služiti jela koja su bazirana na biljkama i njihovim korenovima, slično principima redefinisane vegetarijanske verzije indijske kuhinje. Meso će biti skroz u drugom planu, a scenu ove godine preuzimaju veganska jela. Čime baš i nismo oduševljeni...

Povrće

6. Lokalne namirnice

 U mnogim zemljama, trend koji preuzima maha je kreiranje jela od namirnica koji potiču isključivo iz kraja u kome se nalazi restoran. Ovo je veoma značajno za lokalne poljoprivrednike i privredu zemlje, tako da je ovo trend kome bi mnogi restorani trebalo da se priključe.

Jabuke

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...