NOVA GODINA, NOVI POČECI: Evo šta će se jesti u 2018. godini

05/01/2018

Zanimljivosti

Hrana

Tokom prošle godine, videli smo mnogo trendova u svetu hrane koji su se smenjivali iz meseca u mesec, a svi su imali jedno zajedničko – promovisanje zdrave i veganske ishrane i hrana zanimljiva za fotografisanje i kačenje na Instagram. U tekstu „RETROSPEKTIVA: Suludi trendovi u svetu hrane koji su obeležili 2017. godinu“ osvrnuli smo se na njih, a sada je vreme da vidimo šta majstori kulinarstva predviđaju da će biti popularno u 2018. godini.

1. Hrana zdrava za stomak

 Zbog toga što je fermentisanje, konzerviranje i kiseljenje namirnica dostiglo svoj vrhunac, mnogi smatraju da će vladajući trend u svetu hrane ove godine biti hrana koja je zdrava za stomačnu floru i probavni trakt. Ovo uključuje probiotike poput kimčija, misoa i kefira, kao i prebiotike poput belog i crnog luka.

Rotkvica

2. Bezalkoholni kokteli

 Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata, kritičara hrane i medija koji se bave ovom tematikom utvrdila je da milenijumci sve više vode računa o svom zdravlju i samim tim piju manje alkohola. To pokazuju istraživanja na svetskom nivou, ali nismo baš sigurni da je takva situacija i u našoj zemlji. Svejedno, predviđanja su da će se u ovoj godini više piti raznobojni kokteli bez alkohola i smutiji.

3. Timut biber

Novi začini su uvek uzbudlivi, a timut biber iz Nepala navodno će imati primat 2018. godine. On je ljut, rezi, sa iznenađujućom primesom ukusa grejpfruta i ostavlja peckajući osećaj ljutine na nepcu, a sudeći po mišljenjima svetskih kuvara, naći će se u mnogim jelima, ali i pićima ove godine.

Timut biber

4. Čajevi

Dobra vest za sve ljubitelje čajeva je da će oni biti popularniji nego ikada. Mnogo ljudi prelazi sa kafe na čaj, a novi zanimljivi ukusi privlače i one koji ih nešto i ne preferiraju. Ukusa je bezbroj, a dodavanje začina ovo piće čini veoma interesantnim. Predviđa se da će zbog toga čajni barovi ove godine postati brojniji.

Čaj

5. Biljni proteini

  Obzirom da sve više kuvara prihvataju sastojke poput tofua i kinoe, veganstvo postaje sve rasprostranjenije. Tako će mnogi restorani služiti jela koja su bazirana na biljkama i njihovim korenovima, slično principima redefinisane vegetarijanske verzije indijske kuhinje. Meso će biti skroz u drugom planu, a scenu ove godine preuzimaju veganska jela. Čime baš i nismo oduševljeni...

Povrće

6. Lokalne namirnice

 U mnogim zemljama, trend koji preuzima maha je kreiranje jela od namirnica koji potiču isključivo iz kraja u kome se nalazi restoran. Ovo je veoma značajno za lokalne poljoprivrednike i privredu zemlje, tako da je ovo trend kome bi mnogi restorani trebalo da se priključe.

Jabuke

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...