Novi trend u svetu hrane je JESTIVO CVEĆE

25/04/2018

Zanimljivosti

Salata sa jestivim cvećem

Do sada, lepom cveću smo se divili samo u baštama i cvećarama. Možda ste videli poneki cvetić na tanjirima luksuznih restorana sa Mišelinovim zvezdicama, ali dekoracija stola je bila ono za šta se cveće koristilo u kuhinji.

To se sada menja, jer je jestivo cveće našlo put do naših tanjira i izazvalo pravi „bum“ u svetu kulinarstva.

Jestivo cveće postalo je dostupno u marketima, a entuzijastični kuvari nam na Instagramu svakodnevno predstavljaju jela koja sa njim spremaju kod kuće.

Jestivo cveće postalo je veoma popularan sastojak mnogih jela zbog svog vizuelnog efekta, ali i zbog posebne arome koju daju hrani.

Pica sa jestivim cvećem

Jestivo cveće takođe se smatra „novom zdravom hranom“, jer mnogi automatski povezuju rascvetane pupoljke sa prirodom i zdravljem.
Obzirom da se jestivo cveće klasifikuje kao gurmanski sastojak, ono dodaje sofisticiranost i vedrinu čak i najprostijim jelima.

Kuvanje sa cvećem nije novina - postojalo je u danima Rimskog carstva, u drevnoj Kini i predelima Bliskog istoka, a doseže daleko u prošlost i u Indiji. Jestivo cveće bilo je posebno popularno u viktorijanskoj eri tokom vladavine kraljice Viktorije.

Njegova popularnost vratila se prošle godine, ali tek ove je uhvatila maha. Za to verovatno treba da zahvalimo društvenoj mreži Instagram, jer je poznato da svaka hrana koja se lepo fotografiše postane novi trend.

Pica sa jestivim cvećem

Ipak, nije svako cveće jestivo. Neko je čak i toksično ili tako gorkog ukusa da vam može smučiti ceo obrok.

Dobro istražite koja su svojstva cveća kojim želite da začinite jelo.

Bele rade, gardenija, lavanda, ruže, ljubičice, boraž, bazga, gardenije, fuksije, maslačci i turski karanfil su jestivi i prijatnog, osvežavajućeg ukusa.
Takođe pazite gde kupujete jestivo cveće – ono treba da bude malo ili nikako prskano.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...