Novi trend u svetu hrane je JESTIVO CVEĆE

25/04/2018

Zanimljivosti

Salata sa jestivim cvećem

Do sada, lepom cveću smo se divili samo u baštama i cvećarama. Možda ste videli poneki cvetić na tanjirima luksuznih restorana sa Mišelinovim zvezdicama, ali dekoracija stola je bila ono za šta se cveće koristilo u kuhinji.

To se sada menja, jer je jestivo cveće našlo put do naših tanjira i izazvalo pravi „bum“ u svetu kulinarstva.

Jestivo cveće postalo je dostupno u marketima, a entuzijastični kuvari nam na Instagramu svakodnevno predstavljaju jela koja sa njim spremaju kod kuće.

Jestivo cveće postalo je veoma popularan sastojak mnogih jela zbog svog vizuelnog efekta, ali i zbog posebne arome koju daju hrani.

Pica sa jestivim cvećem

Jestivo cveće takođe se smatra „novom zdravom hranom“, jer mnogi automatski povezuju rascvetane pupoljke sa prirodom i zdravljem.
Obzirom da se jestivo cveće klasifikuje kao gurmanski sastojak, ono dodaje sofisticiranost i vedrinu čak i najprostijim jelima.

Kuvanje sa cvećem nije novina - postojalo je u danima Rimskog carstva, u drevnoj Kini i predelima Bliskog istoka, a doseže daleko u prošlost i u Indiji. Jestivo cveće bilo je posebno popularno u viktorijanskoj eri tokom vladavine kraljice Viktorije.

Njegova popularnost vratila se prošle godine, ali tek ove je uhvatila maha. Za to verovatno treba da zahvalimo društvenoj mreži Instagram, jer je poznato da svaka hrana koja se lepo fotografiše postane novi trend.

Pica sa jestivim cvećem

Ipak, nije svako cveće jestivo. Neko je čak i toksično ili tako gorkog ukusa da vam može smučiti ceo obrok.

Dobro istražite koja su svojstva cveća kojim želite da začinite jelo.

Bele rade, gardenija, lavanda, ruže, ljubičice, boraž, bazga, gardenije, fuksije, maslačci i turski karanfil su jestivi i prijatnog, osvežavajućeg ukusa.
Takođe pazite gde kupujete jestivo cveće – ono treba da bude malo ili nikako prskano.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...