OBOREN REKORD: Flaša viskija prodata za više od MILION DOLARA

22/05/2018

Zanimljivosti

The Macallan 1926 viski

Koliko biste platili za čašicu dobrog viskija? Ukoliko je vaš odgovor manji od 65.000 dolara, onda flaša ovog škotskog viskija nije za vas. I za 99% svetskog stanovništva, kad smo kod toga.

U petak, flaša od 750 mililitara viskija The Macallan Valerio Adami 1926 prodata je na aukciji u Hong Kongu za basnoslovnih 1.1 miliona dolara.

Ova cifra oborila je svetski rekord za najskuplju flašu viskija ikada prodatu.

Bonhams, aukcijska kuća u Hong Kongu, znala je da ima veoma vredan škotski viski. Prošlog meseca, dve boce iz iste kolekcije The Macallan 1926 prodate su jednom kupcu na aukciji u Dubaiju za 1.2 miliona dolara. Zbog toga su stručnjaci predviđali da će na Bonhamskoj aukciji dve flaše ovog viskija biti prodate za oko 575.000 dolara. Ne moramo reći da su ih veoma potcenili.

Prva flaša viskija Macallan Peter Blake 1926 postala je prva flaša viskija ikada koja je prodata za više od milion dolara. Ipak, taj rekord je bio kratkog daha, obzirom da je posle tri sata flaša Valerio Adami prodata za još veću sumu novca i time postala ubedljivo najskuplja flaša viskija na svetu.

The Macallan 1926 viski

Osim viskija, ova serija škotskog viskija The Macallan je specijalna jer je ekstremno limitirana, a svaka flaša je ručno izrađena. Samo je 24 flaša proizvedeno, a sve su razdeljene kao pokloni destilerije. Flaše su podeljene u dve grupe od po 12 flaša – jedna grupa poklonjena je britanskom umetniku Ser Piteru Blejku, dok je druga grupa poklonjena italijanskom umetniku Valeriju Adamiju. Potpisane etikete su takođe ono što podižu cenu ovom limitiranom izdanju viskija.

- Ove dve flaše su najznačajnije boce viskija ikada proizvedene u dvadesetom veku i predstavljaju jedinstvenu priliku kolekcionarima da dođu do ovog “svetog grala” Macallan viskija – rekao je Danijel Lam, direktor aukcijske kuće Bonhams Asia.

Pre samo jedne decenije, u 2007. godine, flaša iz iste serije viskija prodata je za tričavih 75.000 dolara. Neverovatno kako je za samo desetak godina cena ovog vina dostigla neverovatnih 1.1 milona dolara.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...