OBOREN REKORD: Flaša viskija prodata za više od MILION DOLARA

22/05/2018

Zanimljivosti

The Macallan 1926 viski

Koliko biste platili za čašicu dobrog viskija? Ukoliko je vaš odgovor manji od 65.000 dolara, onda flaša ovog škotskog viskija nije za vas. I za 99% svetskog stanovništva, kad smo kod toga.

U petak, flaša od 750 mililitara viskija The Macallan Valerio Adami 1926 prodata je na aukciji u Hong Kongu za basnoslovnih 1.1 miliona dolara.

Ova cifra oborila je svetski rekord za najskuplju flašu viskija ikada prodatu.

Bonhams, aukcijska kuća u Hong Kongu, znala je da ima veoma vredan škotski viski. Prošlog meseca, dve boce iz iste kolekcije The Macallan 1926 prodate su jednom kupcu na aukciji u Dubaiju za 1.2 miliona dolara. Zbog toga su stručnjaci predviđali da će na Bonhamskoj aukciji dve flaše ovog viskija biti prodate za oko 575.000 dolara. Ne moramo reći da su ih veoma potcenili.

Prva flaša viskija Macallan Peter Blake 1926 postala je prva flaša viskija ikada koja je prodata za više od milion dolara. Ipak, taj rekord je bio kratkog daha, obzirom da je posle tri sata flaša Valerio Adami prodata za još veću sumu novca i time postala ubedljivo najskuplja flaša viskija na svetu.

The Macallan 1926 viski

Osim viskija, ova serija škotskog viskija The Macallan je specijalna jer je ekstremno limitirana, a svaka flaša je ručno izrađena. Samo je 24 flaša proizvedeno, a sve su razdeljene kao pokloni destilerije. Flaše su podeljene u dve grupe od po 12 flaša – jedna grupa poklonjena je britanskom umetniku Ser Piteru Blejku, dok je druga grupa poklonjena italijanskom umetniku Valeriju Adamiju. Potpisane etikete su takođe ono što podižu cenu ovom limitiranom izdanju viskija.

- Ove dve flaše su najznačajnije boce viskija ikada proizvedene u dvadesetom veku i predstavljaju jedinstvenu priliku kolekcionarima da dođu do ovog “svetog grala” Macallan viskija – rekao je Danijel Lam, direktor aukcijske kuće Bonhams Asia.

Pre samo jedne decenije, u 2007. godine, flaša iz iste serije viskija prodata je za tričavih 75.000 dolara. Neverovatno kako je za samo desetak godina cena ovog vina dostigla neverovatnih 1.1 milona dolara.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...