OSTRIGE su prvobitno bile BRZA HRANA: Zanimljive činjenice o hrani sa kioska

29/01/2018

Zanimljivosti

Brza hrana

Brza hrana je realnost od koje samo najači karakteri mogu pobeći. Nalazi se na bukvalno svakom koraku, a teško je odoleti njenim izazovnim mirisima. Iako znamo koliko je štetna, svi ponekad posegnemo za slasnim zalogajem spremnim za par minuta.
Iako mnogi misle da je brza hrana posledica savremenog, brzog tempa života, to i nije baš tačno. Jeste da je to doprinelo njenoj popularnosti i ekspanziji, ali ona potiče još iz doba Rimskog carstva.
U kioscima na putu do Koloseuma, Rimljani su prodavali slane grickalice. Najčešće su ručali u jednom od termopolija, koji su bili nalik današnjim restoranima brze hrane.
Pogledajte još neke zanimljivosti o brzoj hrani:

1. Iako su ostrige danas jedan od najskupljih i najprefinjenijih specijaliteta, pre 300 godine one su bile – brza hrana. Prvobitni štandovi brze hrane u Njujorku služili su ih kao brz zalogaj, a urbane legende govore da je tada nastao izraz “hrabar je onaj ko prvi proba ostrige”.  

Ostrige

2. Pri prvoj zvaničnoj poseti kraljice Elizabete i kralja Džordža Sjedinjenim Amerričkim Državama, predstednik Frenklin D. Ruzvelt napravio im je piknik u Hajd Parku. Između ostalog, poslužio ih je i hot dogom, a slike engleskog kraljevskog para kako uživaju u ovom brzom specijalitetu osvanuo je na naslovnoj strani Njujork Tajmsa. To je doprinelo popularizaciji hot doga.
Po principu, ako je dobar za kraljicu, dobar je i za vas.

3. 16. novembar proglašen je za Svetski dan brze hrane.

Brza hrana

4. Svakog meseca, 9 od desetoro američke dece posete Mek Donalds, što je veoma alarmantan podatak.

5. Uz obrok u restoranima brze hrane obavezno će vam nuditi koka kolu ili pepsi. Osim u jednoj – Severnoj Koreji.

Koka kola i Pepsi

6. Kada bi sve burgere koje Amerikancu pojedu za godinu dana poređali u liniju, ta linija bi mogla da "obmota" zemlju 32 puta.

7. „Drive thru“ opcija u restoranima brze hrane gde iz udobnosti svog auta naručite, a potom i pokupite spremljenu hranu bez izlaska iz kola, razlog je zašto su u automobile počeli da se ugrađuju držači za čaše.

Šalter za naručivanje hrane za poneti

8. Mek Donalds je sa druge strane najveći kupac govedine, svinjetine i krompira u svetu.

9. KFC je najveći kupac piletine u svetu.

10. Jedan hamburger iz restorana brze hrane, sadrži meso od 100 različitih krava.

Hamburger

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...