OSTRIGE su prvobitno bile BRZA HRANA: Zanimljive činjenice o hrani sa kioska

29/01/2018

Zanimljivosti

Brza hrana

Brza hrana je realnost od koje samo najači karakteri mogu pobeći. Nalazi se na bukvalno svakom koraku, a teško je odoleti njenim izazovnim mirisima. Iako znamo koliko je štetna, svi ponekad posegnemo za slasnim zalogajem spremnim za par minuta.
Iako mnogi misle da je brza hrana posledica savremenog, brzog tempa života, to i nije baš tačno. Jeste da je to doprinelo njenoj popularnosti i ekspanziji, ali ona potiče još iz doba Rimskog carstva.
U kioscima na putu do Koloseuma, Rimljani su prodavali slane grickalice. Najčešće su ručali u jednom od termopolija, koji su bili nalik današnjim restoranima brze hrane.
Pogledajte još neke zanimljivosti o brzoj hrani:

1. Iako su ostrige danas jedan od najskupljih i najprefinjenijih specijaliteta, pre 300 godine one su bile – brza hrana. Prvobitni štandovi brze hrane u Njujorku služili su ih kao brz zalogaj, a urbane legende govore da je tada nastao izraz “hrabar je onaj ko prvi proba ostrige”.  

Ostrige

2. Pri prvoj zvaničnoj poseti kraljice Elizabete i kralja Džordža Sjedinjenim Amerričkim Državama, predstednik Frenklin D. Ruzvelt napravio im je piknik u Hajd Parku. Između ostalog, poslužio ih je i hot dogom, a slike engleskog kraljevskog para kako uživaju u ovom brzom specijalitetu osvanuo je na naslovnoj strani Njujork Tajmsa. To je doprinelo popularizaciji hot doga.
Po principu, ako je dobar za kraljicu, dobar je i za vas.

3. 16. novembar proglašen je za Svetski dan brze hrane.

Brza hrana

4. Svakog meseca, 9 od desetoro američke dece posete Mek Donalds, što je veoma alarmantan podatak.

5. Uz obrok u restoranima brze hrane obavezno će vam nuditi koka kolu ili pepsi. Osim u jednoj – Severnoj Koreji.

Koka kola i Pepsi

6. Kada bi sve burgere koje Amerikancu pojedu za godinu dana poređali u liniju, ta linija bi mogla da "obmota" zemlju 32 puta.

7. „Drive thru“ opcija u restoranima brze hrane gde iz udobnosti svog auta naručite, a potom i pokupite spremljenu hranu bez izlaska iz kola, razlog je zašto su u automobile počeli da se ugrađuju držači za čaše.

Šalter za naručivanje hrane za poneti

8. Mek Donalds je sa druge strane najveći kupac govedine, svinjetine i krompira u svetu.

9. KFC je najveći kupac piletine u svetu.

10. Jedan hamburger iz restorana brze hrane, sadrži meso od 100 različitih krava.

Hamburger

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...