PAŽNJA: Sigurno niste znali da ovo spada u najnezdraviju hranu na svetu!

23/09/2017

Zanimljivosti

Žena začuđeno gleda u laptop

U poslednje vreme svi trube kako je bitno hraniti se zdravo. I jeste, ali neki gurmanski izleti su neophodni kako bi zadovoljili hedonistu u nama.
Preterivanje u svemu, nije dobro. Kao što preterano uživanje u hrani nosi posledice po našu kilažu, tako i preterano vođenje računa o svakom zalogaju i brojanje kalorija mogu biti veoma psihički iznurujući.

Nećemo vam popovati o tome šta je loše, a šta dobro jesti. Već znate da na listi loše hrane prednjače šećer, belo brašno i brza hrana. Tako da njih nećemo ni svrstavati. Napravili smo vam listu namirnica koje su veoma nezdrave, a možda niste znali da to jesu. Možda niste mislili da su zdrave, ali sigurno niste znali da su ovoliko loše po vaše zdravlje.

1. Mleko za kafu

Nezdravi sastojci: trans masti, dodatni šećer, veštačke boje

Problem sa mlekom za kafu je što u njemu nema mleka! Mnogi kafe krimeri obiluju trans mastima koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja, a po novim istraživanjima negativno utiču i na memoriju odraslih ispod 45 godina.
Potpuno veštački dodatak i ako već morate da pijete kafu sa mlekom (što samo po sebi nije preporučljivo), onda je bolje da se držite pravog mleka i bežite od ovih malih posudica iako su veoma praktične i slatke.

Mleko za kafu

2. Voćni sok

Nezdravi sastojci: voće bez vlakana, visoka koncentracija kukuruznog sirupa

Potpuno je prirodno, šta ima loše u tome? Iako je „100%“ voćni sok bolje popiti nego kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, vi to upravo i radite. Proizvođači se dovijaju na razne načine, pa tako na ambalaži može pisati bez šećera, a da sok bude prepun njime. Kako? Vrlo jednostavno, zato što tražite reč „šećer“ koja je maskirana pod nazivom kukuruzni sirup. Tako čaša voćnog soka sadrži oko 36 grama šećera po čaši.

Voćni sok

3. Dijetalni gazirani sokovi

Nezdravi sastojci: veštačke boje, bisfenol A (BPA), aspartam

Skoro svi popularni gazirani sokovi bez šećera sadrže aspartam – veštački zaslađivač koji podiže nivo glukoze u telu, opterećuje jetru i dovodi do taloženja masti. To nije sve: dokazano je da jedinjenje 4-MEI koje se nalazi u karamelnoj boji braon pića poput Koka kole i Pepsija podižu rizik od nastajanja kancerogenih i beningnih tumora u pacovima, pa Internacionalna Agencija za istraživanje o kanceru označila kao potencijalno kancerogeno i za ljude.

Gazirano piće

4. Integralni pirinač

Nezdravi sastojci: Arsenik

Iako integralni pirinač ima benefite po zdravlje, postoji jedan podatak koji će vas možda odvratiti od njega – vissok nivo arsenika koji sadrži. Nedavna istraživanja pokazala su da se u integralnom pirinču nalaze zabrinjavajuće količine arsenika. Osim što je kancerogen, duže izlaganje arseniku može izazvati ozbiljne srčane smetnje.

Integralni pirinač

5. Sir u listićima

Nezdravi sastojci: Sodijum citrat i fosfat

Tost sir u listićima je možda praktičan, ali je jedna od najnezdravijih stvari koje  možete uneti u svoje telo. Pitanje je da li je narandžasto parče gumenaste strukture uopšte sir, ali koliko je štetno veoma je jasno. Pun je sodijum citrata koji može izazvati grčenje mišića i pogoršati stanje svima koji imaju probbleme sa bubrezima. Takođe je prepun sodijum fosfata, sastojka koji sprečava kristalizaciju u suhomesnatim i mlečnim proizvodima i koji povećava rizik od osteoporoz, deminarelizacije kostiju i bolesti bubrega. Veštačke boje, emulgatore i konzervanse da ne pominjemo.
O da, sadrži i visok procenat skrivenih šećera.

Sir u listićima

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...