POČETAK KRAJA FRANCUSKE KUHINJE: Po načinu ishrane, Francuzi sve više počinju da liče na Amerikance

15/07/2017

Zanimljivosti

Francuska kuhinja

Francuska ima reputaciju zemlje iz koje potiče neka od najbolje hrane na svetu: luksuzna vina, dekadente smrdljive sireve, sjajna peciva samo su neka od njihovih specijaliteta. Takođe, iz ove zemlje su poreklom mnogi vrhunski svetski kuvari i generalno Francuzi su ti koji su uspostavili koncept finog kulinarstva.

Ipak, postavlja se pitanje koliko zdravo se Francuzi zapravo hrane? Mnogo manje nego što možda mislite, otkriva nova studija.

ANSES, francuska agencija za hranu, okolinu, zdravlje i bezbednost, nedavno je objavila rezultate istraživanja o prehrambenim navikama Francuza. Studija je obuhvatila 5.800 ljudi, svih životnih doba.

Studija je došla do zaključka da Francuzi jedu previše slanu hranu sa nedovoljno vlakana, a takođe je utvrđeno i povećanje u količini obrađene hrane koju konzumiraju. Jedu i više „sirovih životinjskih proizvoda“, posebno ribe i govedine.

Francuska kuhinja

Preciznije, istraživanje je utvrdilo da Francuzi jedu previše pice, kiša od sira, brze hrane i gotovih jela. Što znači, polako, ali sigurno, idu ka tome da imaju veoma slične prehrambene navike kao i Amerikanci.

Ovo ima uticaja na njihovo zdravlje – od 2007. godine broj gojaznih tinejdžera porastao je za šest odsto, a broj odraslih koji pate og gojaznosti povećao se za pet odsto.

Ako ove prehrambene navike nastave da se usvajaju, ove brojke će samo rasti i nastaće isti problem koji ima Amerika gde je 38% njihovih državljana gojazno.

Nadajmo se da ovo nije kraj francuskoj kuhinji kakvoj je poznajemo i da će se opametiti i vratiti zdravijim namirnicama. Jer ako oni kao nacija koja je postavila najbolje trendove u kulinarstvu, pokleknu pritisku modernog doba, onda ni za ostale zemlje nema prevelike nade...

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...