POČETAK KRAJA FRANCUSKE KUHINJE: Po načinu ishrane, Francuzi sve više počinju da liče na Amerikance

15/07/2017

Zanimljivosti

Francuska kuhinja

Francuska ima reputaciju zemlje iz koje potiče neka od najbolje hrane na svetu: luksuzna vina, dekadente smrdljive sireve, sjajna peciva samo su neka od njihovih specijaliteta. Takođe, iz ove zemlje su poreklom mnogi vrhunski svetski kuvari i generalno Francuzi su ti koji su uspostavili koncept finog kulinarstva.

Ipak, postavlja se pitanje koliko zdravo se Francuzi zapravo hrane? Mnogo manje nego što možda mislite, otkriva nova studija.

ANSES, francuska agencija za hranu, okolinu, zdravlje i bezbednost, nedavno je objavila rezultate istraživanja o prehrambenim navikama Francuza. Studija je obuhvatila 5.800 ljudi, svih životnih doba.

Studija je došla do zaključka da Francuzi jedu previše slanu hranu sa nedovoljno vlakana, a takođe je utvrđeno i povećanje u količini obrađene hrane koju konzumiraju. Jedu i više „sirovih životinjskih proizvoda“, posebno ribe i govedine.

Francuska kuhinja

Preciznije, istraživanje je utvrdilo da Francuzi jedu previše pice, kiša od sira, brze hrane i gotovih jela. Što znači, polako, ali sigurno, idu ka tome da imaju veoma slične prehrambene navike kao i Amerikanci.

Ovo ima uticaja na njihovo zdravlje – od 2007. godine broj gojaznih tinejdžera porastao je za šest odsto, a broj odraslih koji pate og gojaznosti povećao se za pet odsto.

Ako ove prehrambene navike nastave da se usvajaju, ove brojke će samo rasti i nastaće isti problem koji ima Amerika gde je 38% njihovih državljana gojazno.

Nadajmo se da ovo nije kraj francuskoj kuhinji kakvoj je poznajemo i da će se opametiti i vratiti zdravijim namirnicama. Jer ako oni kao nacija koja je postavila najbolje trendove u kulinarstvu, pokleknu pritisku modernog doba, onda ni za ostale zemlje nema prevelike nade...

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...