POVRĆE KAO MUZIČKI INSTRUMENT: Znate li za sjajni VEGETABLE ORCHESTRA?

10/04/2018

Zanimljivosti

Vegetable Orchestra

Vegetable Orchestra je austrijska muzička grupa čiji su muzički instrumenti u potpunosti napravljeni od svežeg povrća. Oni su najistaknutiji svetski predstavnici ovog retkog žanra.

Grupa je formirana 1998. godine i sastoji se od 10 muzičara, kuvara i tehničara za zvuk. Svi članovi su aktivni u raznim umetničkim sferama i zajedno rade na konceptualizaciji i ostvarivanju projekta.

Bend tvrdi da je poznavanje različitih umetničkih disciplin ključno u daljem stvaranju muzike posredstvom povrća.
Njihov cilj je da kreiraju zvučno iskustvo koje se može osetiti svim čulima.

Vegetable Orchestra

Inspiraciju za ovaj čudan poduhvat sviranja na povrću, orkestar nalazi u muzičnom konceptu Fluksus pokreta. Prepoznatljiv repertoar orkestra duboko je povezan sa muzičkom umetnošću, eksperimentalnom i elektronskom muzikom. Oni sviraju obrađena dela Igora Stravinskog, pionira elektronske muzike poput Kraftverka ili austrijskog benda Radian, kao i sopstvene kompozicije.

Vegetable Orchestra

Instrumenti su kreacija članova benda i sastoje se od uključuju pojačala od šargarepe, klapalice napravljene od jaja, trube od tikvica i mnogog drugog povrća, koje se pojačava upotrebom posebnih mikrofona.

Instrumeni se prave iznova za svaki nastup, samo sat vremena pre izlaska benda na scenu. Za izradu instrumenata koriste najsvežije povrće, a posle nastupa svo povrće završi u supi.

Vegetable Orchestra

Vegetable Orchestra izdao je tri CD-a: Gemise (1999), Automate (2003) i Onionoise (2010), a nastupali su na turnjama kroz Evropu, Ameriku, Kinu i Singapur.

Grupa je veoma popularna u i izvan granica svoje rodne Austrije, a njihovi koncerti su uvek rasprodati. Izgleda da svi žele da vide i čuju kakve divne zvuke povrće može da proizvede.

Vegetable Orchestra

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...