POVRĆE KAO MUZIČKI INSTRUMENT: Znate li za sjajni VEGETABLE ORCHESTRA?

10/04/2018

Zanimljivosti

Vegetable Orchestra

Vegetable Orchestra je austrijska muzička grupa čiji su muzički instrumenti u potpunosti napravljeni od svežeg povrća. Oni su najistaknutiji svetski predstavnici ovog retkog žanra.

Grupa je formirana 1998. godine i sastoji se od 10 muzičara, kuvara i tehničara za zvuk. Svi članovi su aktivni u raznim umetničkim sferama i zajedno rade na konceptualizaciji i ostvarivanju projekta.

Bend tvrdi da je poznavanje različitih umetničkih disciplin ključno u daljem stvaranju muzike posredstvom povrća.
Njihov cilj je da kreiraju zvučno iskustvo koje se može osetiti svim čulima.

Vegetable Orchestra

Inspiraciju za ovaj čudan poduhvat sviranja na povrću, orkestar nalazi u muzičnom konceptu Fluksus pokreta. Prepoznatljiv repertoar orkestra duboko je povezan sa muzičkom umetnošću, eksperimentalnom i elektronskom muzikom. Oni sviraju obrađena dela Igora Stravinskog, pionira elektronske muzike poput Kraftverka ili austrijskog benda Radian, kao i sopstvene kompozicije.

Vegetable Orchestra

Instrumenti su kreacija članova benda i sastoje se od uključuju pojačala od šargarepe, klapalice napravljene od jaja, trube od tikvica i mnogog drugog povrća, koje se pojačava upotrebom posebnih mikrofona.

Instrumeni se prave iznova za svaki nastup, samo sat vremena pre izlaska benda na scenu. Za izradu instrumenata koriste najsvežije povrće, a posle nastupa svo povrće završi u supi.

Vegetable Orchestra

Vegetable Orchestra izdao je tri CD-a: Gemise (1999), Automate (2003) i Onionoise (2010), a nastupali su na turnjama kroz Evropu, Ameriku, Kinu i Singapur.

Grupa je veoma popularna u i izvan granica svoje rodne Austrije, a njihovi koncerti su uvek rasprodati. Izgleda da svi žele da vide i čuju kakve divne zvuke povrće može da proizvede.

Vegetable Orchestra

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...