PRAVDA ZA JASTOGE: Po novom zakonu ne smeju više da se kuvaju živi

17/01/2018

Zanimljivosti

Jastog

Skoro svako ko je probao jastoga složiće se da je on veoma ukusan, ali malo ko razmišlja o načinu njihove pripreme koji je prilično okrutan.
Po uobičajenoj recepturi, jastozi se spremaju tako što se živi ubace u proključalu vodu, a pre toga se čuvaju u ledenoj vodi ili na ledu.
Borci za prava životinja decenijama se bore protiv ovog prilično varvarskog ophođenja prema jastozima, a pobedu su napokon dočekali u Švacarskoj gde je donešen novi zakon.
On podrazumeva zabranu kuvanja živih jastoga, kao kao i njihov transport na ledu ili u ledenoj vodi.

Pravila nalažu da svi živi rakovi  moraju da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju, tj. vodi odgovarajuće temperature, kao i da moraju da budu u nesvesti pre nego što postanu nečiji slasan zalogaj.

Jastog

Švajcarska vlada usvojila je ovaj zakon koji na snagu stupa u martu, a nije jedina zemlja koja teži da usvoji ovu regulativu i zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

U junu je vrhovni sud u Italiji izglasao odluku da jastozi ne smeju da se čuvaju na ledu u restoranima jer to za njih predstavlja izuzetno mučenje.

Druge evropske zemlje najavile su da razmatraju usvajanje sličnih zakona, a predviđa se da će do kraja 2018. godine većina zemalja zabraniti da se jastozi živi kuvaju ili muče tako što će zadnje sate svoj života provesti u strašnim mukama koje led izaziva kod njih..

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...