PRAVDA ZA JASTOGE: Po novom zakonu ne smeju više da se kuvaju živi

17/01/2018

Zanimljivosti

Jastog

Skoro svako ko je probao jastoga složiće se da je on veoma ukusan, ali malo ko razmišlja o načinu njihove pripreme koji je prilično okrutan.
Po uobičajenoj recepturi, jastozi se spremaju tako što se živi ubace u proključalu vodu, a pre toga se čuvaju u ledenoj vodi ili na ledu.
Borci za prava životinja decenijama se bore protiv ovog prilično varvarskog ophođenja prema jastozima, a pobedu su napokon dočekali u Švacarskoj gde je donešen novi zakon.
On podrazumeva zabranu kuvanja živih jastoga, kao kao i njihov transport na ledu ili u ledenoj vodi.

Pravila nalažu da svi živi rakovi  moraju da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju, tj. vodi odgovarajuće temperature, kao i da moraju da budu u nesvesti pre nego što postanu nečiji slasan zalogaj.

Jastog

Švajcarska vlada usvojila je ovaj zakon koji na snagu stupa u martu, a nije jedina zemlja koja teži da usvoji ovu regulativu i zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

U junu je vrhovni sud u Italiji izglasao odluku da jastozi ne smeju da se čuvaju na ledu u restoranima jer to za njih predstavlja izuzetno mučenje.

Druge evropske zemlje najavile su da razmatraju usvajanje sličnih zakona, a predviđa se da će do kraja 2018. godine većina zemalja zabraniti da se jastozi živi kuvaju ili muče tako što će zadnje sate svoj života provesti u strašnim mukama koje led izaziva kod njih..

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...