PRAVILO 5 SEKUNDI: Da li je bezbedno jesti hranu koja je pala na pod?

29/04/2017

Zanimljivosti

Hrana ispada sa poslužavnika na pod

Sigurno vam se nekad desilo da pojedete hranu koja vam ispadne na pod. Verovatno ste malo dunuli u nju njega pre nego što ste ga stavili u usta. Mnogi misle da je taj postupak skroz opravdan tvrdnjom da bakterije ne mogu da zaraze hranu tako brzo.
Ipak, neki smatraju da je to mit koji nema veze sa istinom i da hrana koja padne na pod treba da završi u kanti za đubre.

Kako bi se rešila ova dilema, nauka je odlučila da umeša svoje prste i potvrdila da vam ništa neće biti ako pojedete hranu koja je dodirnula pod na par sekundi.

- Jedenje hrane koja je provela nekoliko trenutaka na podu nikada ne može da bude potpuno bez rizika. Očigledno, namirnica na kojoj ostane vidljiv sloj prljavštine ne treba da se jede. Ipak, ukoliko to nije slučaj, malo je verovatno da su štetne bakterije u roku od nekoliko sekundi kontaminirale hranu – rekao je profesor Entoni Hilton, koji je ekspert za mikroorganizme na Aston univerzitetu, i sproveo je studiju na ovu temu.

Istraživanje je pokazalo da tip poda, vrsta hrane i dužina vremena provedenog na podu mogu da imaju uticaj na broj mikroorganizama koji može da se prenese.

Kolač na podu

Možda iznenađujuće, tepisi su površina sa najmanje rizika kada je u pitanju prenos bakterija od poda do hrane. Pločice i laminat nose veće rizike, pokazala je studija.

- Rezultati ove studije će doneti olakšanje onima koji su verovali “pravilu pet sekundi“ godinama, uprkos opštem konsenzusu da je to mit. Naše istraživanje pokazalo je da je u najvećem broju slučajeva potpuno bezbedno pojesti hranu koja vam je pala na pod, ukoliko je podignete za par sekundi – dodao je profesor Hilton.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...