PRAVILO 5 SEKUNDI: Da li je bezbedno jesti hranu koja je pala na pod?

29/04/2017

Zanimljivosti

Hrana ispada sa poslužavnika na pod

Sigurno vam se nekad desilo da pojedete hranu koja vam ispadne na pod. Verovatno ste malo dunuli u nju njega pre nego što ste ga stavili u usta. Mnogi misle da je taj postupak skroz opravdan tvrdnjom da bakterije ne mogu da zaraze hranu tako brzo.
Ipak, neki smatraju da je to mit koji nema veze sa istinom i da hrana koja padne na pod treba da završi u kanti za đubre.

Kako bi se rešila ova dilema, nauka je odlučila da umeša svoje prste i potvrdila da vam ništa neće biti ako pojedete hranu koja je dodirnula pod na par sekundi.

- Jedenje hrane koja je provela nekoliko trenutaka na podu nikada ne može da bude potpuno bez rizika. Očigledno, namirnica na kojoj ostane vidljiv sloj prljavštine ne treba da se jede. Ipak, ukoliko to nije slučaj, malo je verovatno da su štetne bakterije u roku od nekoliko sekundi kontaminirale hranu – rekao je profesor Entoni Hilton, koji je ekspert za mikroorganizme na Aston univerzitetu, i sproveo je studiju na ovu temu.

Istraživanje je pokazalo da tip poda, vrsta hrane i dužina vremena provedenog na podu mogu da imaju uticaj na broj mikroorganizama koji može da se prenese.

Kolač na podu

Možda iznenađujuće, tepisi su površina sa najmanje rizika kada je u pitanju prenos bakterija od poda do hrane. Pločice i laminat nose veće rizike, pokazala je studija.

- Rezultati ove studije će doneti olakšanje onima koji su verovali “pravilu pet sekundi“ godinama, uprkos opštem konsenzusu da je to mit. Naše istraživanje pokazalo je da je u najvećem broju slučajeva potpuno bezbedno pojesti hranu koja vam je pala na pod, ukoliko je podignete za par sekundi – dodao je profesor Hilton.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...