Praznici su prošli, a sada je vreme za ZIMSKI DETOKS uz par jednostavnih namirnica

15/01/2018

Zanimljivosti

Detoks

Mnogi ljudi preteraju sa hranom i pićem za praznike, pogotovo u našoj zemlji. Nekako se stekao običaj da sarma, ruska salata i pečenje budu glavni akteri praznične trpeze, a složićete se da je to veoma jaka hrana.
Iako ne deluje da vam nekoliko dana uživanja u slasnim đakonijama može naškoditi, vaše telo i te kako pamti praznike.
Zato je neophodno da mu date par dana da se vrati u normalu. Detoksikacija organizma ne mora biti restriktivna i suviše naporna, a mi vam dajemo par lakih saveta i namirnica koje će vam pomoći da očistite telo od masne i teške hrane.

Pijte vodu

Iako zvuči previše lako da bi bilo istinito, ako povećate dnevni unos vode, brzo ćete očistiti organizam od toksina. Kako bi vaše telo bilo hidrirano preporučuje se da dnevno popijete minimum od 6 do 8 čaša vode.
Za najbolji detoks, naviknite se da ujutru popijete čašu mlake vode sa limunom. Osim što će osvežiti organizam, pomoći će i u borbi sa suvišnim kilogramima koje ste možda nabacili tokom praznika.

Voda

Limun

Ovaj citrus obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidant. Možete ga piti kao limunadu ili u čaju, pošto ne gubi svoja svojstva kada se meša sa napitcima. Takođe, obzirom da hladno vreme nosi sa sobom mnoge viruse i prehlade, 2-3 limunova dnevno će imati višestruki učinak – očistiće vaš organizam, ubrzaće metabolizam i ojačaće vaš imuni sistem.

Limun

Zeleni čaj

Već godinama unazad je poznato da je zeleni čaj jedno od najuspešnijih sredstava za čišćenje tela od toksina. On sadrži veoma malo kofeina i puno antioksidanata. Kada u njega dodate đumbir i limun, postaje još moćniji i očas posla čisti organizam.

Zeleni čaj

Luk

Iako nećete mirisati na ruže kada ga pojedete, i crni i beli luk je sjajan antioksidans. Sadrže flavonoide koji stimulišu proizvodnju glutationa, jednog od najjačih agenasa za čišćenje jetre. Osim toga, imaju antibakterijsku podlogu, kao i sastojke za poboljšanje imunološkog sistema, pa su odličan izbor za zimsko vreme.

Srni i beli luk

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...